Küçük hücre dışı akciğer kanseri tanılı ve immünoterapi uygulanan olgularda sigara maruziyeti ve vücut kitle indeksinin tedavi yanıtına etkisinin araştırılması
Assessment of the impact of smoking exposure and body mass index on immunotherapy response in patients with non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 934284
  2. Yazar: ALPEREN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, sigara, obezite, vücut kitle endeksi(VKİ), immünoterapi, nivolumab, atezolizumab, pembrolizumab, durvalumab, ipilimumab, Lung cancer, non-small cell lung cancer, smoking, body mass index(BMİ), immunotherapy, nivolumab, atezolizumab, pembrolizumab, durvalumab, ipilimumab
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada küçük hücre dışı akciğer kanseri tanılı ve immünoterapi almakta olan olgularda sigara maruziyeti ve vücut kitle indeksinin tedavi yanıtına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca küçük hücre dışı akciğer kanseri tanılı olgularda kanser alt tipi ve demografik özelliklerin tedavı yanıtıyla ilişkisinin ortaya konması hedeflenmiştir. Çalışmada küçük hücre dışı akciğer kanseri tanılı 70 hastanın verileri geriye dönük olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, yaş, kanser alt tipi, verilen immünoterapi, sigara maruziyet öyküsü ve vücut kitle indeksi tedavi yanıtı ile birlikte değerlendirildi. Hastaların immünoterapi başlandıktan sonraki ilk yanıt değerlendirmesindeki tedavi yanıtları incelendi. Söz konusu değişkenlerden hangisi/hangilerinin tedavi yanıtı ile anlamlı ilişkisi olabileceği araştırıldı. Tedavi yanıtı (parsiyel yanıt, stabil hastalık, progrese hastalık) ile diğer değişkenlerin ilişkisi analiz edildiğinde sadece VKİ ile tedavi yanıtı alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Bu istatistiksel olarak anlamlı fark parsiyel yanıtı olan hastaların VKİ değerlerinin diğer iki tedavi yanıtı grubundakilerden daha yüksek olmasından kaynaklanmaktaydı. Yaş, cinsiyet, sigara kullanımı ve miktarı, tanı ve tedavi seçeneği ile tedavi yanıtı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Bu veriler ışığında küçük hücre dışı akciğer kanseri tanılı hastalarda vücut kitle indeksinin immünoterapi yanıtı üzerinde etkileri olduğu anlaşılmaktadır. Altta yatan patofizyolojik mekanizmanın aydınlatılması için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of smoking exposure and body mass index (BMI) on treatment response in patients diagnosed with non-small cell lung cancer (NSCLC) undergoing immunotherapy. Additionally, it aimed to reveal the relationship between cancer subtype and demographic characteristics with treatment response in patients with NSCLC. The data of 70 patients diagnosed with NSCLC were retrospectively reviewed. Patients' gender, age, cancer subtype, administered immunotherapy, smoking exposure history, and BMI were evaluated together with treatment response. The treatment responses during the first evaluation after the initiation of immunotherapy were analyzed. It was investigated which variable(s) might have a significant association with treatment response. When the relationship between treatment response (partial response, stable disease, progressive disease) and other variables was analyzed, only BMI showed a statistically significant association with treatment response subgroups. This difference was due to patients with a partial response having higher BMI values compared to those in the other two treatment response groups. No statistically significant differences were found between treatment response and variables such as age, gender, smoking status and quantity, diagnosis, and treatment options. In light of these findings, it is understood that body mass index has an impact on immunotherapy response in patients with NSCLC. More comprehensive studies are needed to clarify the underlying pathophysiological mechanism.