Nivolumab tedavisi alan metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında ortalama trombosit hacmi / lenfosit oranının (MPVLR) prognostik değeri
Prognostic value of mean platelet volume/lymphocyte ratio (MPVLR) in metastatic non-small cell lung cancer patients receiving nivolumab treatment
  1. Tez No: 936868
  2. Yazar: NEBİ BURAK KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ortalama trombosit hacmi/lenfosit oranı (MPVLR), immünoterapi, nivolumab, metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), Mean platelet volüme/lymphocyte ratio (MPVLR), immunotherapy, nivolumab, metastatic non-small cell lung cancer (NSCLC)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Akciğer kanseri dünyada en sık görülen malignitelerden biridir ve maligniteye bağlı ölümlerin en sık nedenleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda platin bazlı kemoterapi rejimlerine ek olarak immünoterapi KHDAK hastalarında daha uzun sağkalım sağlamaktadır. İmmunoterapide PD-1 ya da PD-L1 inhibisyonu ile programlanmış hücre ölümü yapılmaktadır. Nivolumab PD-1 reseptörünü inhibe etmektedir. Nivolumab metastatik KHDAK hastalarında yaygın olarak kullanılan immün kontrol nokta inhibitörlerinden biridir. Yaptığımız çalışmada nivolumab ile tedavi edilen evre IV KHDAK hastalarında ortalama trombosit hacmi/lenfosit oranının (MPVLR) prognostik değerini ortaya koyarak literatüre katkıda bulunmayı ve daha geniş hasta grupları ile yapılacak çalışmalara zemin hazırlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi tıbbi onkoloji polikliniğinde küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı ile nivolumab uygulanan 70 hastadan elde edilen verilerle tek merkezli ve retrospektif olarak yapıldı. Hastaların tedavi öncesinde, 3. ve 12. aylarda belirlenen laboratuvar değerleri (üre, kreatinin, eGFR, AST, ALT, LDH, lökosit, nötrofil, lenfosit, hemoglobin, hematokrit, trombosit ve ortalama trombosit hacmi) kaydedilerek ortalama trombosit hacmi/lenfosit oranının (MPVLR) genel ve progresyonsuz sağkalım üzerine etkileri incelendi. Bulgular: Hastaların genel sağkalımlarının (OS) MPVLR değerleri ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkili olduğu tespit edildi (p=0,032). MPVLR değeri 6,05 değerinin üzerinde olan olguların genel sağkalımlarının 8 ay (%95 GA: 3,52-12,47) olduğu saptanırken MPVLR değeri 6,05 değerinin altında olan olguların genel sağkalımlarının 12,5 ay (%95 GA: 10,08-14,93) olduğu saptandı. MPVLR değeri düşük olan hastalarda genel sağkalımın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha uzun olduğu görüldü (p=0,032). Olguların progresyonsuz sağkalımlarının (PFS) MPVLR6,05 olanlarda 10,6 ay olduğu görüldü (p=0,109). Sonuç: Çalışmamızda nivolumab tedavisi alan metastatik KHDAK tanılı hastalarda ortalama trombosit hacmi/lenfosit oranı ile (MPVLR) genel sağkalım (OS) arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki olduğu gösterilmiştir. Nivolumab tedavisi alan metastatik KHDAK tanılı hastalarda MPVLR'nin prognostik belirteç olarak kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Ancak çok merkezli ve daha geniş hasta gruplarını kapsayan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Lung cancer is one of the most common malignancies in the world and is among the most common causes of malignancy-related deaths. In recent years, immunotherapy in addition to platinum-based chemotherapy regimens has provided longer survival in NSCLC patients. In immunotherapy, programmed cell death (PD-1) or PD-L1 inhibition is performed. Nivolumab inhibits the PD-1 receptor. Nivolumab continues to be used as an immune checkpoint inhibitor in patients with metastatic NSCLC. In our study, we aimed to contribute to the literature by revealing the prognostic value of mean platelet volume/lymphocyte ratio (MPVLR) and to lay the groundwork for studies to be conducted with larger patient groups. Material and Methods: After 01.01.2022, SBU Bakırköy Dr. It was conducted single-center and retrospectively, with data obtained from 70 patients diagnosed with non-small cell lung cancer who were followed up in the medical oncology outpatient clinic of Sadi Konuk Training and Research Hospital. Laboratory values (urea, creatinine, eGFR, AST, ALT, LDH, leukocyte, neutrophil, lymphocyte, hemoglobin, hematocrit, platelet and mean platelet volume) determined before the treatment and at the 3rd and 12th months were recorded and the average platelet volume/lymphocyte ratio was determined. The effects of (MPVLR) on overall and progressıon-free survival were examined. Findings: It was determined that the overall survival (OS) of the patients was statistically significantly related to the MPVLR values (p = 0.032). Cases with MPVLR values above 6.05 have a survival of 8 months (95% CI: 3.52-12.47), and patients with MPVLR values below 6.05 have a survival of 12.5 months (95% CI: 10.08-14, 93) was found to be significantly longer (p=0.032). It was observed that the progression-free survival (PFS) of the cases was 13.6 months in those with MPVLR6.05 (p=0.109). Conclusıon and Results: In our study, it was shown that there is a statistically significant relationship between mean platelet volume/lymphocyte ratio (MPVLR) and overall survival (OS) in patients diagnosed with metastatic NSCLC receiving nivolumab treatment. It has been shown that MPVLR can be used as a prognostic marker in patients diagnosed with metastatic NSCLC receiving nivolumab treatment. However, multicenter studies involving larger patient groups are needed.