Atık lastik agregalı betonun darbe dayanımının araştırılması
Investigation of impact strength of waste tire aggregate concrete
  1. Tez No: 934298
  2. Yazar: AYŞE ELYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN BAŞYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, atık lastik agrega, kauçuk, darbe dayanımı, Concrete, waste tire aggregate, rubber, impact resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalışmasında mekanik öğütme yöntemiyle elde edilen atık durumundaki taşıt lastiklerden üretilen lastik agregaların beton içerisinde kullanılmasının betonun darbe dayanımına tesiri litaretür ışığı altında yapı malzemelerinde lastik agrega olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Araştırmada atıl durumdaki lastiklerin değerlendirilmesi ile ekonomiye tekrar kazandırılması ve betona aniden veya kazara oluşan çarpmalar, patlamalar vb. malzemelere aniden aşırı yükleme yaratacak olaylar nedeniyle yapılarda oluşan hasarların can kaybına yol açmaması için betonda darbe dayanımı direncinin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada beton bileşeni olan ince agregaların hacimce %10, %15, %20 oranlarında lastik agrega ile ikame edilmesiyle hazırlanan R, L10, L15, L20 serilerden (150x150x150) mm küp numuneleri s/ç oranı 0,40 olarak basınç dayanımı deneyleri için hazırlanmıştır. Aynı oranlarda serilerden (100x100x400) mm prizma numuneleri s/ç oranı 0,40 olarak darbe deneyleri için standartlara uygun şekilde üretilmişlerdir. Deneyleri yapılan küp numune serilerin basınç değerleri betonlardaki lastik agrega oranı arttıkça azalma göstermiştir. Prizma numunelere uygulanan darbe deneyi sonuçları incelendiğinde lastik agrega oranı arttıkça darbe dayanımlarının artttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of the use of tire aggregates produced from waste vehicle tires obtained by mechanical grinding method in concrete on the impact strength of concrete was investigated in the light of the literature and its usability as rubber aggregate in building materials. In the research, it is aimed to improve the impact strength resistance of concrete in order to recycle the tires into the economy by evaluating the tires in the idle state and to prevent damage to the structures due to sudden or accidental impacts, explosions, etc. that will suddenly overload the materials and cause loss of life. In this study, (150x150x150) mm cube specimens of R, L10, L15, L20 series prepared by substituting fine aggregates with rubber aggregates at the rates of 10%, 15%, 20% by volume were prepared for compressive strength tests with a s/w ratio of 0.40. (100x100x400) mm prism specimens from the series with the same ratios were produced in accordance with the standards for impact tests with a s/w ratio of 0.40. The compressive values of the tested cube specimen series decreased as the rubber aggregate ratio in the concrete increased. When the impact test results applied to the prism specimens were examined, it was determined that the impact strength increased as the rubber aggregate ratio increased.