Kaolin/alunit yataklarının karakteristikleri, hazırlanması ve değerlendirilmesi
Characteristics of kaolin and alunite deposits, processing and usage of these minerals
  1. Tez No: 93455
  2. Yazar: SONGÜL KELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaolin, alunit, kaolin/alunit hazırlama, kaolin/alunit karakteristikleri, Kaolin, alunite, kaolin/alunite characteristics, kaolin/alunit processing II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KAOLIN/ALUNIT YATAKLARININ KARAKTERİSTİKLERİ, HAZIRLANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Songül KELEŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Yıl: 1999, Sayfa: 101 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mehmet YİLDİRİM Prof. Dr. Mesut ANİL Doç. Dr. Oktay BAYAT Bu çalışmada ilk aşamada konunun temelini teşkil eden kil minerallerinin, kristal yapıları ve tabaka yükleri incelenerek genel özellikleri belirlenmiştir. Kullanım alanlarına göre kil türlerinin tanımları yapılmış, oluşum biçimleri, fiziksel, kimyasal ve mineralojik özellikleri ile kullanım alanları araştırılmıştır. Esas olarak kaolin ve alunit hammaddelerinin öncelikle en belirgin özellikleri, yataklanma şekilleri, kullanım alanları, dünya ve Türkiye'deki üretim ve tüketim miktarları üzerinde durulmuştur. Kil minerallerinin tanımlanabilmesi için en hızlı en güvenilir metot olan X- Işınları Difraksiyonu yöntemi ile Adana yöresindeki çimento ve tuğla fabrikalarında kullanılmakta olan Adana-Salbaş ve Adana-Çaldağ (sarı-siyah ve mavi) killeri ile Balıkesir-Düvertepe kaolinlerinin mineralojik analizleri neticesinde tanımlamaları yapılmıştır. Aynı örnekler manyetik separator ile zenginleştirme işlemine tabi tutulmuş ve zenginleştirme veriminin düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS CHARACTERISTICS OF KAOLIN AND ALUNITE DEPOSITS, PROCESSING AND USAGE OF THESE MINERALS Songül KELEŞ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist.Prof.Dr. Mehmet YİLDİRİM Year: 1999, Page: 101 Jury : Assist.Prof.Dr. Mehmet YILDIRIM Prof. Dr. Mesut ANIL Assoc.Prof.Dr. Oktay BAYAT In this study, firstly, the crystal structures and the layer charges of clay minerals which are subject of this study were investigated, and so general properties of clay minerals were determined. The description of clay kinds were made according to the using areas, and the occurence types, physical, chemical and minerological properties of clay minerals were researched. Mainly, important properties, deposition shapes, using areas, production and consumption amounts of kaolin and alunite raw materials in Turkey and the world were studied. Kaolinite minerals were described by X-Ray diffraction method which is the fastest and the most reliable way of identification of clay minerals and for this purpose, the clay patterns taken from Adana/Salbas and Caldag and kaolinites taken from Balıkesir/ Duvertepe location's, which are used for cement and brick factories in. Adana location were choosen. Enrichment method with magnetic separator is applied for these patterns. Finally it is found that enrichment efficiency is low grade.