Çukurova bölgesi koşullarında, değişik pamuk (gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin önemli tarımsal ve teknolojik özelliklerinin değerlendirilmesi
Uveluattian of cotton varieties (gosspium hirsutum L.) for agronomic and technnological properties in Çukurova region
  1. Tez No: 93454
  2. Yazar: ABDULLAH SİVASLIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, çeşit, verim, lif kalitesi, Cotton, variety, seedcotton yield, lint quality. n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ KOŞULLARINDA, DEĞİŞİK PAMUK {Gossypium hirsutum L.) ÇEŞİTLERİNİN ÖNEMLİ TARIMSAL VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ABDULLAH SİVASLIOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Yıl: 1999, Sayfa: Jüri: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Halis ARIOĞLU Prof. Dr. Mustafe OGLAKÇI Bu çalışma, 1998 yılında, Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında öncelikle Çukurova bölgesinde (Adana ili) verimli ve kaliteli pamuk üretiminin geliştirilmesi yönünden yurtiçi araştırma enstitüleri ile tohum firmalarından sağlanan 19 pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidinin tarımsal ve teknolojik özelliklerini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Çalışmadan, incelenen tarımsal ve teknolojik özellikler yönünden çeşitler arasında önemli düzeyde farklılıklar olduğu, çeşitlerin bitki boyu, odun dah, meyve dalı, koza sayısı, kütlü verimi, lif verimi, koza ağırlığı, koza kütlü pamuk ağırlığı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, 1. el toplama oranı, I. ve H konum kozanın verime katkısı, lif inceliği, lif kopma dayanıklılığı, traş oranı, esneme oranı, kısa lif oram ve sanlık derecesi yönünden farklılık gösterdiği; lif yeknesaklık indeksi, lif uzunluğu ve lif parlaklık derecesi yönünden ise farklılık göstermediği saptanmıştır. Koza sayısı yönünden DP 50, Sayar 314, STV 453 ve Aktaş 3, kütlü verimi, lif verimi, koza ağırlığı ve koza kütlü pamuk ağırlığı yönünden DP 50, 1. el toplama oram yönünden NC-143 ve Nata, çırçır randımanı yönünden Sayar 314 ve DP 50, lif inceliği yönünden DP 5409, lif kopma dayanıklılığı yönünden DP Acala 90, kısa lif oram yönünden ise Ç. 15 18 çeşMerinin en iyi performansı gösterdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EVALUATION OF COTTON VARIETIES (Gossypium hirsutum L.) FOR AGRONOMIC AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES IN ÇUKUROVA REGION ABDULLAH SİVASLIOGLU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Year 1999, Pages: Jüri: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Halis ARIO?LU Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI This study was conducted to evaluate the cotton varieties (G. hirsutum L.) obtained from national research institutes and seed companies to improve production efficiency and for strengthening cotton production in Çukurova region. It was found that there were significant yield and qualty differences among varieties. Varieties showed differences for plant height, number of monopodial and sympodial branches and boll per plant, seed cotton and lint yield, boll weight and seedcotton weight per boll, ginning outturn, seed index, first picking ratio, first and second position's bolls support to the yield, fiber fineness, fiber strength, trash content, elongation, short fiber content and yellowness; and no differences in uniformity index, fiber length and reflectance degreeDP 50, Sayar 314, STV 453 and Aktaş 3 had the highest bolls per plant, DP 50 had the highest performance for seedcotton yield, lint yield, bofl weight and seedcotton weight per boll, NC-143 and Nata for first picking ratio, Sayar 314 and DP 50 for ginning outturn, DP 5409 for fiber fineness, DP Acala 90 for fiber strength, and Çukurova 1518 for short fiber content.