Zeydî Âlim Müeyyed-Billâh Ahmed b. Hüseyin'in Şerhü't-Tecrîd isimli eserindeki ahkâm hadislerini inceleme yöntemi
The method of evaluating the ahkam hadits in Zaidi scholar Müeyyed-Billâh Hârûni's Work named Şerhu't-Tecrid
  1. Tez No: 934571
  2. Yazar: İSMAİL POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Zeydiyye, Ahmed b. Hüseyin, Müeyyed-Billâh, Ahkâm hadisleri, Şerhü't-Tecrîd, Hadith, Zaydiyya, Ahmed b. Husayn, Hadiths of Ahkam, İnterpretation, Sharh al-Tajrid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu tezde 4/10. asrın sonu 5/11. asrın başında yaşayan Zeydî muhaddis ve fakih Müeyyed-Billâh Ahmed b. Hüseyin'in (ö. 411/1021) Şerhü't-Tecrîd isimli eseri ele alınmıştır. Bu eser bağlamında ahkâm hadislerini inceleme yöntemi üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın asıl odak noktası Zeydî fakihlerin ahkâm hadislerini ne tür bir incelemeye tabi tutup bu hadislerin anlaşılma problemlerine nasıl bir çözüm ürettiklerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Müeyyed-Billâh Ahmed b. Hüseyin'in Şerhü't-Tecrîd eseri incelenerek nasıl bir çözüm ürettiği değerlendirilmiştir. Ayrıca bu çalışmada müellif-eser bütünlüğünü koruyan bir yöntem izlenmiştir. Bu çerçevede ahkâm hadislerinin anlaşılmasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz analiz yöntemine başvurulmuştur. Şerhü't-Tecrîd'de yer alan hadis incelemeleri neticesinde ortaya konan örneklerden yola çıkarak tümevarım metodu ile sonuçlara ulaşılmıştır. Şerhü't-Tecrîd eserinin ahkâm hadislerini tahlil ederken sened ve metin birlikteliğini gözettildiği görülmüştür. Bu doğrultuda kendi döneminde Ehl-i sünnet rivâyetlerini Zeydî kaynaklarıyla kaynaştıran kişi olarak bilinen Müeyyed-Billâh'ın hem rivâyet hem de dirâyet bütünlüğüyle tahlil ve analizler yaptığı tespit edilmiştir. Bu minvalde onun bütüncül bir bakış açısıyla rivâyetlere yaklaştığı müşahade edilmiş. Netice itibariyle Müeyyed-Billâh'ın rivâyetlere hem râvî hem muhaddis hem de fakih perspektifinden yaklaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the work titled“Sharh al-Tajrid”by the Zaydi hadith scholar and jurist Ahmad ibn Husayn (d. 411/1021), who lived at the end of the 4th/10th century and the beginning of the 5th/11th century. The focus is on the methodology employed in analyzing hadiths related to legal rulings within this work. The main objective of this study is to reveal the types of analyses Zaydi jurists applied to legal hadiths and the solutions they proposed to the problems of understanding these hadiths. To this end, the study evaluates how Al-Mu'ayyad Billah Ahmad ibn Husayn, in his“Sharh al-Tajrid,”addressed and resolved these issues. Additionally, this study follows a methodology that maintains the integrity of the author and his work. Within this framework, an analytical method believed to contribute to the understanding of legal hadiths has been employed. Inductive reasoning has been used to reach conclusions based on the examples provided by the hadith analyses found in“Sharh al-Tajrid.”We observed that in the analysis of legal hadiths in“Sharh al-Tajrid,”the work considers both the chain of transmission (isnad) and the text (matn) together. In this regard, Al-Mu'ayyad, known in his time for integrating Sunni narrations with Zaydi sources, conducts his analyses with both narrative and critical integrity. We noted that he approaches narrations from a holistic perspective. Consequently, we concluded that Al-Mu'ayyad examines narrations from the perspectives of a transmitter (rawi), a hadith scholar (muhaddith), and a jurist (faqih)