A'kam el-Ânisî'nin tefsir yöntemi
A'kam el-Ânisî's method of interpretation
  1. Tez No: 794000
  2. Yazar: ABDULMUĞNİ BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: A'kam al-Anisi, Qur'an, Tafsir, Tafsir al-A'kam, Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada hicrî dokuzuncu yüzyılda yaşamış Zeydî âlim A'kam el-Ânisî'ye ait“Tefsîrü'l-A'kam”adlı eserinin tefsir yöntemi incelenmiştir. Çalışma; giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ele alınmıştır. Birinci bölümde; A'kam el-Ânisî'nin yaşadığı dönemin siyasî ve ilmî durumu, hayatı, ilmî yönü ve eserleri, tefsirin genel özellikleri, kaynakları, ayet ve sûre tefsirinde izlemiş olduğu yöntem hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde eser, rivâyet ve dirâyet tefsir yöntemleri açısından incelemeye tabi tutulmuştur. Ayrıca müellifin Mu'tezile, Ehli Sünnet ve Şîa mezhepleri hakkındaki görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise eser, mekkî-medenî, muhkem-müteşâbih ve nâsih-mensûh gibi Kur'an ilimleri açısından incelenmiştir. Sonuç kısmında ise elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimler: A'kam el-Ânisî, Kur'an, Tefsir, Tefsîrü'l-A'kam, Yöntem.
Özet (Çeviri)
In this paper,“Tafsir al-A'kam”, the method of interpretation is examined which belongs to Zeydi scholar A'kam al-Anisi. Paper consists of introduction, 3 sections and conclusion. In the introduction part, the method, references, purpose and the subject are explained. Through the first section, the political and scientific conditions of the era that the scholar lived in is studied. Also his life, scientific sides, his artefacts, the main charadteristics of interptetation, the scholar's references, the method of the interpretation of the verses and suras are explained. Narratives and tenacity is explained in the second section. Additionally, the scholar's point of view about the sects Mu'tezila, Followers of Sunnah and Shia are tried to ascertained. In the third section, the Qur'an's scientific topics such as mekkî-medenî, muhkam-mutashabih, nasikh-nansukh are studied. In conclusion, the obtained data is commented and evaluated.