Psikolojik sahipliğin marka bağlılığı ve marka sadakatine etkisi: Mavi markasına yönelik bir araştırma
The effect of psychological ownership on brand attachment and brand loyalty: A study on the Blue brand
- Tez No: 934601
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ GENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sahiplik, Marka Bağlılığı, Marka Sadakati, Müşteri Marka Bağlılığı, Marka Toplulukları, Psychological Ownership, Brand Attachment, Brand Loyalty, Customer Brand Loyalty, Brand Communitie
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikolojik sahipliğin marka bağlılığı ve marka sadakatine etkisini mavi markası müşterilerine bağlı incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere çalışmada psikolojik sahipliğin pazarlama yazınındaki tarihsel ve güncel açılımlarına yer verilerek marka değerini artırma odaklı güncel uygulamalarda nasıl kullanıldığı kavramsal/kuramsal olarak açıklanmaktadır. Bu açıdan çalışmada psikolojik sahipliğin marka değerini artırmak üzere marka toplulukları ve nesne-özne ilişkileri bağlamında marka bağlılığı ve sadakatini artırmak için önemli bir sosyal-psikolojik yönelim olduğu vurgulanır. Bu vurguya bağlı olarak çalışmada Mavi markası müşterilerine yönelik araştırma gerçekleştirilmiştir. Nisan-Mayıs 2023 tarihleri arasında yapılan araştırmada veriler 5'li likert ölçeğine bağlı şekilde, 414 örneklem sayısıyla mavi marka topluluklarına üye, mavi marka müşterilerinden toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.00 ve Lisrel aracılığıyla yapısal eşitlik modeliyle test edilmiştir. Araştırma sonucunda psikolojik sahipliğin marka bağlılığı ve marka sadakatine olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın temel katkısı, marka yazınına güncel bir çerçeve sunan marka psikolojik sahipliğinin marka değerini artırmada önemli bir strateji olduğunu vurgulayarak ilgili yazına katkı sağlama çabası olarak gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of psychological ownership on brand attachment and brand loyalty for blue brand customers. To achieve this aim, the study presents historical and current expansions in marketing literature and conceptually/theoretically explains how psychological ownership is used in current practices focused on increasing brand value. In this respect, the study emphasizes that psychological ownership is an important social-psychological orientation to increase brand loyalty and commitment in the context of brand communities and object-subject relationships in order to increase brand value. In line with this emphasis, a study was conducted on Mavi brand customers. In the research conducted between April and May 2023, data were collected from blue brand customers who are members of blue brand communities, with a sample size of 414, based on a 5-point Likert scale. The data obtained were tested with structural equation modeling via SPSS 23.00 and Lisrel. As a result of the research, it was determined that psychological hosting has a positive effect on brand loyalty and commitment. The main contribution of the study can be shown as an effort to contribute to the relevant literature by emphasizing that psychological hosting, which offers a current framework to the brand literature, is an important strategy in increasing brand value.