İnternet kullanım davranışının ziyaretçilerin demografik özelliklerine göre incelenmesi: Qebele'de ekoturistler üzerine bir araştırma
Analysis of internet use behavior according to the demographic characteristics of visitors: A study on ecotourists in Qebele
- Tez No: 934608
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY TURPCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Ekoturist, İnternet Kullanım Davranışı, Qebele, Ecotourism, Ecotourist, Internet Use Behavior, Qebele
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ekoturizm, çevresel ve kültürel mirasın korunmasına yönelik katkıları ve yerel kalkınmayı destekleyici etkileri nedeniyle günümüzde giderek artan bir öneme sahiptir. İnternetin turizm ve ekoturizm destinasyonlarının tanıtımında ve ziyaretçi davranışlarının yönlendirilmesinde stratejik rolü olduğu düşünülmektedir. Bu araştırma, internet kullanım davranışlarının, ziyaretçilerin demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, gelir seviyesi vb.) ile olan farklılığını incelemek ve bu davranışların farklılık gösterip göstermediğini Qebele'yi ziyaret eden ekoturistler üzerinden analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Azerbaycan'ın Qebele bölgesinde yer alan Yedi Güzel Şelalesi ve Nohur Gölü'nü ziyaret eden ekoturistler oluşturmaktadır. Araştırma, nicel araştırma desenine uygun şekilde tasarlanmış olup, verilerin toplanmasında anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Qebele bölgesindeki doğal destinasyonlardan olan Yedi Güzel Şelalesi ve Nohur Gölü'nü ziyaret eden eden ve rastgele seçilen 493 ekoturist oluşturmuştur. Araştırmada, verilerin analizinde açımlayıcı faktör analizi, birinci düzey doğrulayıcı faktör analizi ve güvenilirlik analizi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, t-testi, varyans analizi (ANOVA) ve normallik testinden faydalanılmıştır. Ölçeğin güvenirliğine ilişkin olarak hesaplanan Cronbach Alpha katsayısı, α = 0,772 olarak belirlenmiş ve bu durum ölçeğin oldukça güvenilir bir ölçüm aracı olarak kabul edilmesini sağlamaktadır. Verilerin normal dağılımına uygunluğundan dolayı iki değişkenli gruplar için t testi analizi, üç ve daha fazla değişkene sahip olan gruplar için ise varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Fark testleri sonucu; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve internete girme sıklığının, otel ve acente seçiminde internet kullanım davranışını etkileyen önemli değişkenler olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Ecotourism has an ever increasing importance in today's world due to its contribution to the protection of environmental and cultural heritage and its effects that support local development. The Internet is considered to have a strategic role in promoting tourism and ecotourism destinations and influencing visitor behavior. This study was conducted to examine the differences in internet usage behaviors in relation to the demographic characteristics of visitors (age, sex, education level, income level, etc.) and to analyze whether these behaviors differ or not based on ecotourists visiting Qebele. The population of the study consists of ecotourists visiting the Yedi Güzel Waterfall and Nohur Lake in the Qebele region of Azerbaijan. The study was designed according to the quantitative study design and a survey form was used to collect the data. The sample group of the study consisted of 493 randomly selected ecotourists who visited the Yedi Güzel Waterfall and Nohur Lake, which are natural destinations in the Qebele region. In the study, exploratory factor analysis, first-level confirmatory factor analysis and reliability analysis were used in the data analysis. In addition, t-test, variance analysis (ANOVA) and normality test were used. The Cronbach Alpha coefficient which is calculated for the reliability of the scale was determined to be α=0.772, which indicates that the scale is considered to be a highly reliable measurement tool. Due to the suitability of the data for normal distribution, the t-test analysis was performed for groups with two variables and variance analysis (ANOVA) was performed for groups with three or more variables. As a result of the difference tests, gender, age, education level, and the frequency of internet use have been found to be significant variables affecting internet usage behavior in hotel and agency selection.