Katılım bankalarında ÇSY uygulamaları üzerine yapılan çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of studies on ESG practices in participation banks
  1. Tez No: 934644
  2. Yazar: RÜMEYSA ÇULHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FURKAN GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik Analiz, ÇSY, İslami Finans, İslami Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Bibliometric Analysis, ESG, Islamic Finance, Islamic Banking, Participation Banking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, 2000-2024 yılları arasında SSCI indeksli dergilerde yayımlanmış 341 adet çalışmayı bibliyometrik analiz yöntemiyle incelemektedir. Çalışmanın amacı, İslami bankacılık alanındaki Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim (ÇSY) uygulamalarının literatürdeki temel eğilimlerini, araştırma trendlerini ve bölgesel farklılıklarını analiz etmektir. Çalışmada, bibliyometrik analiz yöntemi ve SSCI indeksli dergilerde yayımlanmış çalışmaların verileri kullanılmıştır. Bibliyometrik analiz için VOSviewer ve Bibliometrix yazılımları kullanılmıştır. Kullanılan bibliyometrik analiz teknikleri arasında atıf analizi, ortak atıf analizi ve kümeleme analizi yer almaktadır. Böylece İslami bankacılık ve ÇSY arasındaki etkileşimler, anahtar kelimeler ve yazarlar arasındaki iş birliği ağları incelenmiştir. Ayrıca, bu analizler aracılığıyla literatürdeki gelişim süreci detaylı bir şekilde haritalandırılmıştır. Çalışma, SSCI indeksli dergilerde yayımlanmış çalışmalar üzerine yapılan ilk kapsamlı analizlerden biridir. Bulgular, bu alandaki ÇSY uygulamalarının performansla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, yazarlar arasında güçlü bir uluslararası iş birliği olduğu ve en fazla atıf alan 20 yazarın gelecekteki araştırmalara dair önemli öneriler sunduğu belirlenmiştir ve bu önerilerden hareketle çalışma yapan yazarlar incelenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma, İslami bankacılık alanında ÇSY uygulamalarını inceleyerek literatürdeki boşlukları ve gelecek araştırmalarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes 341 studies published in SSCI indexed journals between 2000 and 2024 through bibliometric analysis. The aim of the study is to analyze the main trends in the literature, research trends and regional differences of Environmental, Social and Corporate Governance (ESG) practices in Islamic banking. In the study, bibliometric analysis method and data of studies published in SSCI indexed journals were used. VOSviewer and Bibliometrix software were used for bibliometric analysis. The bibliometric analysis techniques used include citation analysis, co-citation analysis and cluster analysis. Thus, the interactions between Islamic banking and ESG, keywords and collaboration networks among authors were analyzed. Moreover, through these analyses, the development process in the literature was mapped in detail. The study is one of the first comprehensive analyses of studies published in SSCI indexed journals. The results show that the ESG practices in this field may be associated with performance. In addition, there is a strong international collaboration among the authors and the 20 most cited authors provide important suggestions for future research, and the authors who conducted studies based on these suggestions were examined. As a result, this study reveals gaps in the literature and future research by examining the ESG practices in Islamic banking.