Yükseköğretimde görev yapan yöneticilerin teknoloji bağımlılığına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the views of higher education administrators on technology addiction
  1. Tez No: 934651
  2. Yazar: TUBA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR KOÇ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Bağımlılığı, Yükseköğretim Yöneticileri, Dijitalleşme, İş-yaşam Dengesi, Farkındalık, Technology Addiction, Higher Education Administrators, Digitalization, Work-Life Balance, Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde dijitalleşmenin hızla ilerlemesi, teknolojinin yoğun kullanımını bireylerin yaşam tarzları ve profesyonel yöntemleri üzerinde derin etkiler yaratabilecek bir faktör haline getirmiştir. Bu kapsamda, yükseköğretim yöneticilerinin teknoloji alışkanlıkları ve bu alışkanlıkların bağımlılık seviyelerine ulaşma potansiyeli önemli bir inceleme konusu olarak öne çıkmaktadır. Araştırmanın temel amacı; yükseköğretimde görev yapan yöneticilerin teknoloji bağımlılığına ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Nitel yöntemin kullanıldığı çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla 26 yöneticiyle derinlemesine görüşülmüştür. Katılımcılar, farklı yönetim kademelerinden seçilmiş ve elde edilen veriler içerik analiziyle değerlendirilerek temalar oluşturulmuştur. Sonuçlar, yöneticilerin teknoloji bağımlılığı kavramını tam olarak netleştiremediklerini ancak aşırı kullanımın hem kişisel hem de iş yaşamlarında olumsuz etkiler yarattığını göstermektedir. Özellikle cep telefonu ve sosyal medya kullanımında kontrol eksikliği dikkat çekerken, bazı yöneticiler teknolojinin iş süreçlerini kolaylaştırdığını, diğerleri ise sürekli bağlantının iş-yaşam dengesini bozduğunu ifade etmiştir. Bu doğrultuda farkındalık eğitimleri, dijital detoks uygulamaları ve etkin teknoloji yönetimi stratejilerinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of digitalization today has made the intensive use of technology a factor that could have profound effects on individuals' lifestyles and professional methods. In this context, the technology habits of higher education administrators and the potential of these habits to reach addiction levels have emerged as a significant subject of study. The main aim of the research is to determine the administrators' awareness of technology addiction, the effects of this situation on their work performance, and to provide possible solution proposals. In the study where qualitative methods were used, in-depth interviews were conducted with 26 administrators through semi-structured interviews. Participants were selected from different management levels, and the data obtained were evaluated through content analysis to create themes. The results indicate that administrators could not fully clarify the concept of technology addiction but showed that excessive use has negative effects on both personal and work lives. Particularly, the lack of control in mobile phone and social media use stands out, while some administrators stated that technology facilitates work processes, others expressed that constant connectivity disrupts work-life balance. In this direction, the importance of awareness training, digital detox practices, and effective technology management strategies has been emphasized.