Big data analitik yeteneklerinin sürdürülebilir rekabet avantajına etkisi: İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı bilgi teknolojileri şirketleri üzerine bir araştırma
The effect of big data analytics capabilities on sustainable competitive advantage: a research on information technology companies registered with Istanbul Chamber of Commerce
  1. Tez No: 934732
  2. Yazar: FATMA KÜBRA TAŞCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ GENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama Performansı, Big Data Analitik Yetenekleri, Bilgi Toplumu, Rekabetçi Üstünlük, Kaynak Tabanlı Görüş, Marketing Performance, Big Data Analytics Capabilities, Information Society, Competitive Advantage, Resource Based View
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası Ticaret ve Lojistik YönetimiAna Bilim Dalı Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı Tez Başlığı : Big Data Analitik Yeteneklerinin Sürdürülebilir Rekabet Avantajına Etkisi: İstanbul Ticaret Odası'na Kayıtlı Bilgi Teknolojileri Şirketleri Üzerine Bir Araştırma Tez Türü : Yüksek Lisans Tezi Danışman : Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali GENİŞ Hazırlayan : Fatma Kübra TAŞCI Yıl : 2025 Sayfa Sayısı : 131 Bu çalışmanın amacı, Big Data Analitik yeteneklerinin sürdürülebilir rekabet avantajına etkisini, İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı Bilgi Teknolojileri şirketleri üzerinden ölçmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için çalışmada klasik rekabet modellerinden başlanarak güncel bilgi ekonomisine bağlanan rekabet modelleri açıklanarak, işletmelerin bilgi temelli rekabette, rekabetçi üstünlüğü nasıl elde edebilecekleri kaynak tabanlı kuram çerçevesinde açıklanmaktadır. Nitekim klasik rekabet modellerinin somut kaynaklara bağlı rekabetçi üstünlük açıklamaları, çağdaş rekabet modellerinde yerini bilgi temelli açıklamalara bırakmış ve işletmelerin bu yönde stratejiler geliştirmelerini zorunlu kılmıştır. Bu açıdan Big data analitik yetenekleri işletmelerin güncel rekabet ortamında sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmelerinin temel faktörü haline gelmiştir. Big data analitik yeteneklerinin söz konusu etkisini ölçmek üzere çalışmada, İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı 405 Bilgi Teknolojisi şirketine 2023 yılı Eylül ayında uygulanan anketler aracılığıyla toplanan verilere dayalı araştırma yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS ve LİSREL programları kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda Big Data analitik yeteneklerinin pazar performansı ve operasyonel performans üzerinde olumlu bir etkisinin var olduğu görülmüştür. Çalışmanın temel katkısı, güncel bilgi temelli ekonomide şirketlerin sürdürülebilir rekabet avantajını Big data analitik yeteneklerine bağlı nasıl elde edebileceklerini açıklama ve bu yöndeki yazına katkı sağlama çabası olarak gösterilebilir
Özet (Çeviri)
Giresun University Institue of Social Sciences Department Department of International Trade and Logistics Management International Trade and Logistics Management MA Programme Thesis Name : Big Data Analitik Yeteneklerinin Sürdürülebilir Rekabet Avantajına Etkisi: İstanbul Ticaret Odası'na Kayıtlı Bilgi Teknolojileri Şirketleri Üzerine Bir Araştırma Thesis Type : Master's Thesis Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mehmet Ali GENİŞ Author : Fatma Kübra TAŞCI Year : 2025 Pages : 131 The aim of this study is to measure the impact of Big Data Analytics capabilities on sustainable competitive advantage through Information Technology companies registered with the Istanbul Chamber of Commerce. In order to achieve this aim, the study explains the competition models that are connected to the current information economy, starting from the classical competition models, and explains how companies can achieve competitive advantage in information-based competition within the framework of resource-based theory. Indeed, the explanations of competitive advantage based on concrete resources in classical competition models have been replaced by information-based explanations in contemporary competition models, and it has become necessary for companies to develop strategies in this direction. In this respect, Big Data Analytics capabilities have become the main factor for companies to achieve sustainable competitive advantage in the current competitive environment. In order to measure the impact of Big Data Analytics capabilities, a study was conducted based on data collected through surveys applied to 405 Information Technology companies registered with the Istanbul Chamber of Commerce in September 2023. SPSS and LISREL programs were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was seen that Big Data Analytics capabilities have a positive impact on market performance and operational performance. The main contribution of the study can be shown as an effort to explain how companies can achieve sustainable competitive advantage in the current knowledge-based economy depending on their Big Data analytical capabilities and to contribute to the literature in this direction.