Kütahya Zeybek Alayı geleneksel oyun uygulamalarının güncel kültür bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of Kütahya Zeybek Alayı community traditional dances in the context of contemporary culture
- Tez No: 934748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE YAMANER OKDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Zeybek Alayı, Kütahya zeybek, geleneksel dans, zeybek procession, Kütahya zeybek, traditional dance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında Kütahya Zeybek Alayı oyun uygulamalarının güncel kültür bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Zeybek Alayı geleneğinin genel yapısı hem toplumsal hem de kültürel yönleri ile incelenmiştir. Bu tez çalışması nitel araştırma yöntemleri ile şekillenmiştir. Kütahya Zeybek kültür havzasında bulunan Zeybek Alayının ahilik ile ilişkisi ve geleneksel sohbet toplantılarından olan 'gezek' toplantıları aracılığıyla yapılan kültürel aktarımın kültür analizi gözlem ve görüşme yöntemleri ile açıklanması hedeflenmektedir. Zeybek Alayı geleneğinin kültürel yapısının yanında oyun uygulamaları da incelenmiş, Kütahya halk oyunları geleneğine etkileri ve katkıları ortaya konmuştur. Bu gelenek, elde edilen güncel bilgiler ışığında kültürel bağlamda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the dance practices of Kütahya Zeybek Regiment in the context of contemporary culture. Both social and cultural aspects of the Zeybek Procession tradition are examined. The research is shaped by qualitative research methods. It is aimed to explain the relationship of the Zeybek Regiment, which is located in Kütahya Zeybek cultural basin, with the ahilism, and the cultural transfer made through 'gezek' meetings, one of the traditional conversation meetings, through cultural analysis, observation and interview methods. In addition to the cultural structure of the Zeybek Regiment tradition, game practices were also examined, and their effects and contributions to the tradition of Kütahya folk dances were revealed. In the light of the information obtained, it was evaluated in the context of contemporary culture.