Reçine transfer kalıplama yöntemi ile parça üretiminde standart üretim sürelerinin tahmin edilmesi
Estimate standard production times in part production using the resin transfer molding method
  1. Tez No: 934997
  2. Yazar: RECEP DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN NEŞELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metot Etüdü, Reçine Transfer Kalıplama Yöntemi, Regresyon Analizi, Tahmin Modeli, Zaman Etüdü, Forecast Model, Method Study, Regression Analysis, Resin Transfer Molding Method, Time Study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kapasite ve verimlilik analizlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve kabul edilen standartlardan meydana gelen sapmaların tespit edilebilmesi için öncelikle üretim süreçlerine ilişkin standart yöntemlerin ve üretim sürelerinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Reçine Transfer Kalıplama (Resin Transfer Molding, RTM) yöntemiyle üretim yapan bir üretim istasyonunu ele alarak, üretim sürelerinin tahmin edilebilmesine yönelik matematiksel bir model geliştirilmiştir. Sunulan yöntem, üretim istasyonunun seçimine yönelik kriterleri ve mevcut sürecin analizlerini içermekte olup, modelleme sürecine dair detayları kapsamlı bir şekilde açıklamaktadır. Üretim süresini tahmin etmeye yönelik oluşturulan model, zaman etüdü yöntemi temel alınarak geliştirilmiş ve veri toplama aşamasında video kayıt tekniklerinden faydalanılmıştır. Toplanan görüntüler, video analiz yazılımları aracılığıyla detaylı şekilde incelenmiş ve üretim süreçlerini oluşturan standart faaliyetlerin süreleri belirlenmiştir. RTM tezgahlarında üretilen parçalar için tahmin edilen üretim süreleri, gözlemsel verilerden elde edilen standart süreler ile parça boyutlarının üretim süresi üzerindeki etkilerini değerlendiren istatistiksel yöntemler kullanılarak modellenmiştir. Modelin oluşturulmasının ardından, tahmin edilen üretim sürelerinin doğruluğu test edilerek güvenilirliği değerlendirilmiştir. Bu doğrulama sürecinde, farklı parçaların gerçekleşen üretim süreleri ile model tarafından tahmin edilen üretim süreleri karşılaştırılmış ve tahmin hataları hesaplanarak kontrol grafikleri yardımıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, geliştirilen modelin yüksek doğruluk ve güvenilirlik sunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
For capacity and efficiency analyses to be conducted accurately and to identify deviations from accepted standards, it is essential to first determine the standard methods and production times related to manufacturing processes correctly. In this study, a manufacturing station utilizing the Resin Transfer Molding (RTM) method was examined, and a mathematical model was developed to estimate production times. The proposed method includes criteria for selecting the production station and analyses of the existing process, providing a comprehensive explanation of the modeling procedure. The model developed for estimating production time is based on the time study method, and video recording techniques were utilized during the data collection phase. The recorded footage was analyzed in detail using video analysis software, and the durations of standard activities constituting the production processes were determined. The estimated production times for parts manufactured in RTM machines were modeled using statistical methods that assess the effects of part dimensions on production time, along with standard times obtained from observational data. After constructing the model, the accuracy of the estimated production times was tested and its reliability was evaluated. During this validation process, the actual production times of different parts were compared with the production times predicted by the model, and estimation errors were calculated and analyzed using control charts. The findings obtained demonstrate that the developed model offers high accuracy and reliability.