18-36 hafta arası fetusların sonografik olarak bilateral forniks ve hipokampus boyutlarının değerlendirilmesi
Sonographic evaluation of bilateral fetal fornix and hippocampus dimensions of fetuses between 18-36 weeks of gestation
  1. Tez No: 935177
  2. Yazar: NAZLI ECE ŞAHİN URFALIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ALICI DAVUTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nörosonografi, Fetüs, Hipokampus, Forniks, Neurosonography, Fetus, Hippocampus, Fornix
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı 18+0-36+0 gebelik haftaları arasındaki fetusların ultrasonografik olarak bilateral forniks ve hipokampus ölçümlerinin alınması, gebelik haftalarına göre alınan ölçümlerin sınıflandırılması ve istatistiksel analizler ile anlamlı bulunması halinde gebeliğin ikinci üç aylık taramasında nörosonografiye bu ölçümlerin dahil edilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Yandal Polikliniği'ne başvuran 18+0 ile 36+0 gebelik haftaları arasındaki gebelerin fetuslarının ilgili yandal öğretim üyeleri ve yandal uzmanları eşliğinde ultrasonografik olarak bilateral forniks ve hipokampus ölçümlerinin alınması, elde edilen ölçüm verilerinin IBM SPSS 29 paket programında arşivlenmesi ve ardından istatiksel analizinin yapılması ile tamamlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 18+0 ile 36+0 gebelik haftaları arasındaki 334 gebe dahil edilmiştir. Elde edilen ölçümler gebelik haftalarına göre kategorize edilip, gebelik haftalarına göre oluşturulan gruplarda alınan ölçümlerin minimum, maksimum ve ortalama değerleri ve bu değerlerin istatiksel p değeri hesaplanmıştır. Ek parametre olarak fetal cinsiyet istatiksel analizlere dahil edilmiş ve kız-erkek fetusların ölçümleri için de minimum, maksimum ve ortalama değerler, bu değerlerin istatiksel p değerleri hesaplanmıştır. Sonuç: Sağ ve sol forniks-hipokampus kompleksi uzunluğu ile hipokampus yüksekliği ölçümlerinin gebelik haftalarına göre 9 kategoride kıyaslandığı istatiksel analizde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sağ ve sol forniks-hipokampus kompleksi uzunluğu ile hipokampus yüksekliği ölçümlerinin gebelik haftalarına göre fetal cinsiyete göre kıyaslandığı istatiksel analizde gebelik haftaları arasında kız ve erkek fetüsler arasında anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to take ultrasonographic bilateral fornix and Hippocampus measurements of fetuses between 18+0-36+0 weeks of gestation, to classify the measurements taken according to gestational weeks and to include these measurements in neurosonography in the second trimester screening of pregnancy if found to be significant by statistical analysis. Materials and Methods: The study was conducted on patients between 18+0-36+0 weeks of gestation, who applied to Istanbul University Cerrahpasa-Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics, Perinatology Subbranch Polyclinic. The study was completed by taking ultrasonographic bilateral fornix and hippocampus measurements of the fetuses under the supervision of relevant sub-branch faculty members and sub-branch specialists, archiving the obtained measurements data in the IBM SPSS 29 package program and then performing statistical analysis. Results: 334 pregnant women between 18+0-36+0 weeks of gestation were included in the study. The measurements obtained were categorized according to gestational weeks. Minimum, maximum and average values of the measurements taken in the groups formed according to the gestational weeks. The statistical p value were calculated. Fetal gender was included in the statistical analysis as an additional parameter andf the minimum, maximu, average values for the measurements of male and female fetuses, fetal gender based statistical p values were calculated. Conclusion: No significant difference was found in the statistical analysis comparing the right and left fornix-hippocampus complex length and hippocampus height measurements in 9 categories according to gestational weeks. In the statistical analysis comparing the right and left fornix-hippocampus complex length and hippocampus height measurements according to fetal gender and gestational weeks, no significant difference was found between female and male fetuses.