Gaziantep Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında klinik örneklerden izole edilen Candida auris izolatlarının identifikasyon yöntemlerinin, antifungal duyarlılıklarının ve virülans faktörlerinin incelenmesi
Investigation of identification methods, antifungal susceptibility and virulence factors of Candida auris isolates isolated from clinical samples in Gaziantep University Microbiology Laboratory
- Tez No: 935212
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: C. auris, İdentifikasyon, Antifungal, Virülans, Candida auris, Identification, Antifungal, Virulence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: İlk kez 2009 yılında identifiye edilen, birçok kıtada izole edilen C. auris, çoklu antifungal ilaç direnci ve sağlık hizmeti sunulan ortamlarda salgınlara yol açabilme potansiyeli nedeniyle küresel düzeyde dikkat çeken yeni bir fungal patojendir. Çalışmamızda, C. auris'in identifikasyon yöntemleri, virülans özellikleri ve antifungal duyarlılık testlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na Mart 2023-Kasım 2024 tarihleri arasında çeşitli kliniklerden gelen farklı klinik örneklerden izole edilip, BD Phoenix M50 otomatize sistemde C. haemulonii/auris olarak identifiye edilen 23 Candida izolatı kullanıldı. ITS1-4 bölgesine yönelik dizi analizi, VITEK MS ve CHROMOGENIC Candida Plus Agar besiyerinde yeniden tanımlama yapıldı. İzolatların çeşitli besiyerlerinde büyüme özellikleri, germ tüp ve psödohif oluşturma yeteneği, üreaz, eskülin hidrolaz aktivitesi gibi özellikleri incelendi. Termofilik ve halofilik ortamda üreyebilme özellikleri incelenerek fenotipik değişimleri incelendi. Virülans faktörlerinden proteinaz, fosfataz, esteraz aktiviteleri ve biyofilm üretebilme özelliği incelendi. The Sensititre Yeast One hazır ticari set ile antifungal duyarlılık testi yapıldı. Bulgular: ITS1-4 bölgesine yönelik dizi analizi ile izolatların 21'i C. auris olarak tanımlandı. C. auris izolatlarını BD Phoenix M50 sistemi % 91,3, VITEK MS cihazı % 52,38 ve CHROMOGENIC Candida Plus Agar besiyeri % 100 oranında doğru tespit etti. İzolatların çeşitli termotolerans ve ozmotolerans ortamlarda çoğalabildiği görüldü. Üreaz ve eskülin hidrolaz enzim aktiviteleri yoktu. Esteraz enzim aktivitesi ve biyofilm üretme yeteneklerinin olduğu, bazılarının ise proteinaz enzim aktivitesinin olduğu gösterildi. Fosfolipaz aktivitesi gösterilemedi. İzolatların tamamı flukonazol, amfoterisin B ve kaspofungine karşı dirençli, anidulafungin ve mikafungine duyarlı bulundu. Sonuç: C. auris izolatlarının doğru tanımlanması için ITS bölgesine yönelik dizi analizlerinin en iyi yöntem olduğu görülmüştür. CHROMagar Candida Plus besiyerleri identifikasyon için uygun bir alternatif yöntem olabilir. Çok sayıda virülans faktörüne sahip olan C. auris'in, aynı zamanda çeşitli antifungal ajanlara karşı dirençli olması, etkin tedavi seçeneklerini sınırlamakta ve tedavi sürecini güçleştirmektedir. Tanı yöntemlerinin geliştirilmesi, etkenin erken dönemde izole edilmesini sağlayacaktır. Uygun tedavinin zamanında başlanması sayesinde, C. auris enfeksiyonlarına bağlı yüksek mortalite oranlarının azaltılması mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: First identified in 2009 and isolated from multiple continents, Candida auris is an emerging fungal pathogen that has garnered global attention due to its multidrug resistance and potential to cause outbreaks in healthcare settings. This study aimed to investigate in detail the identification methods, virulence traits, and antifungal susceptibility of C. auris. Materials and Methods: Twenty-three Candida isolates, identified as C. haemulonii/auris by the BD Phoenix M50 automated system, were collected from various clinical specimens sent to the Medical Microbiology Laboratory of Gaziantep University Şahinbey Research and Practice Hospital between March 2023 and November 2024. The isolates were re-identified using ITS1-4 region sequencing, the VITEK MS system, and CHROMOGENIC Candida Plus Agar medium. Growth characteristics on various media, the ability to form germ tubes and pseudohyphae, urease and esculin hydrolase activity, and thermophilic and halophilic growth potential were examined to evaluate phenotypic variability. Virulence factors such as proteinase, phosphatase, esterase activity, and biofilm formation capacity were analyzed. Antifungal susceptibility testing was performed using the Sensititre Yeast One commercial kit. Results: ITS1-4 region sequencing identified 21 of the isolates as C. auris. The BD Phoenix M50 system correctly detected C. auris isolates at 91.3%, the VITEK MS device at 52.38%, and the CHROMOGENIC Candida Plus Agar medium at 100%. The isolates were able to grow under various thermotolerant and osmotolerant conditions. Urease and esculin hydrolase enzyme activities were absent. Esterase enzyme activity and biofilm formation were observed, and some isolates also exhibited proteinase activity. Phospholipase activity was not detected. All isolates were resistant to fluconazole, amphotericin B, and caspofungin, but susceptible to anidulafungin and micafungin. Conclusion: Sequencing of the ITS region appears to be the most reliable method for the accurate identification of C. auris isolates. CHROMagar Candida Plus media may be a suitable alternative identification method. The presence of multiple virulence factors along with resistance to several antifungal agents limits effective treatment options and complicates the management of infections. Improved diagnostic methods can facilitate early isolation of the pathogen, and timely initiation of appropriate therapy may reduce the high mortality rates associated with C. auris infections.