Zor hava yolunun öngörülmesinde preoperatif üst hava yolu ultrasonografisinin etkinliğinin araştırılması
Evaluation of the efficacy of preoperative upper airway ultrasonography in the prediction of difficult airway
  1. Tez No: 935221
  2. Yazar: KÜBRA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. MEHTAP ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Entübasyon, Cormack-Lehane sınıflaması, zor hava yolu, üst hava yolu ultrasonografisi, Intubation, Cormack-Lehane classification, difficult airway, upper airway ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, genel anestezi ile elektif cerrahi uygulanan yetişkin hastalarda zor hava yolunu öngörmede preoperatif üst hava yolu ultrasonografisinin etkinliğini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu prospektif gözlemsel çalışma etik kurul onayı alınması sonrasında genel anestezi altında, orotrakeal entübasyon gerektiren operasyon planlanan 18-70 yaş aralığında, ASA 1-3 olan toplam 94 hasta ile gerçekleştirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, BMI ve ASA skorları gibi demografik verileri kaydedildi. Hastaların preoperatif olarak ultrasonografi ile epiglottis cilt arası mesafe (DSE), tiroid istmus ile cilt arası mesafe (DSTI), vokal kordların anterior komissürü ile cilt arası mesafe (DSVC), dil kalınlığı (TT) ölçümleri yapıldı. Hastalar operasyon odasına alındıktan sonra preoperatif hemodinamik değerleri kaydedildi. Anestezi indüksiyonu sonrasında maskeleme skoru (Han ölçeği), direk laringoskopi sırasında değerlendirilen Cormack Lehane derecesi, BURP menevrası uygulanıp uygulanmadığı, entübasyona yardımcı araç kullanılıp kullanılmadığı verileri kaydedildi. Entübasyondan sonra 5. dakikada gözlenen kalp tepe atımı, ortalama arter basıncı, periferik oksijen satürasyonu ve end tidal CO2 değerleri kaydedildi. Cormack Lehane I, IIa ve IIb kolay hava yolu olarak sınıflanırken; Cormack Lehane III, IV olan hastalar zor hava yolu olarak sınıflandırıldı. BULGULAR: Ultrasonografik değerlendirmede; epiglottis ile cilt arası mesafe (DSE), tiroid istmus ile cilt arası mesafe (DSTI) ve dil kalınlığı (TT) ölçümlerinin zor hava yolu öngörüsünde anlamlı prediktörler olduğu belirlendi. ROC analizine göre, DSE için belirlenen > 2.2 cm eşik değeri %92.7 duyarlılık ve %71.7 özgüllük sağladı (AUC = 0.848, p < 0.001). DSTI için belirlenen > 0.75 cm eşik değeri, %51.2 duyarlılık ve %75.5 özgüllük gösterdi (AUC = 0.639, p = 0.021). Dil kalınlığı (TT) ölçümünde ise zor hava yolu grubunda TT değeri anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p = 0.046). Ayrıca, vokal kordların anterior komissürü ile cilt arası mesafe (DSVC) ölçümünün zor hava yolu öngörüsünde anlamlı bir prediktör olmadığı belirlendi (p = 0.437). Zor hava yolu grubunda erkek cinsiyet oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (%65.9, p < 0.05). Ayrıca, DSE > 2.2 cm grubunda da erkek cinsiyet oranı daha fazla olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p = 0.006). BMI değerlerinde 2 grup arasında istatistiksel anlamlı bir fark izlenmedi (p = 0.219). SONUÇ: Sonuç olarak, çalışmamızda epiglottis cilt arası mesafe (DSE), tiroid istmus cilt arası mesafe (DSTI) ve dil kalınlığı (TT) ölçümlerinin zor hava yolu öngörüsünde anlamlı prediktörler olabileceği gösterilmiş olup, özellikle DSE'nin yüksek duyarlılığı ile klinik pratikte güvenle kullanılabilecek değerli bir tanı testi olabileceği düşünülmektedir. Bulgularımız, ultrasonografinin zor hava yolu yönetiminde etkili bir araç olarak kullanılabileceğini ve rutin tarama testi olarak kullanabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to investigate the efficacy of preoperative upper airway ultrasonography in predicting difficult airway in adult patients undergoing elective surgery under general anesthesia. MATERIAL AND METHOD: This prospective observational study was conducted following the approval of the ethics committee. The study included 94 patients aged between 18 and 70 years with ASA scores of 1-3, who were scheduled for elective surgery under general anesthesia requiring orotracheal intubation. Demographic data such as age, gender, BMI, and ASA scores were recorded. Preoperatively, ultrasound measurements were performed to assess the epiglottis-to-skin distance (DSE), thyroid isthmus-to-skin distance (DSTI), anterior commissure of the vocal cords-to-skin distance (DSVC), and tongue thickness (TT). After the patients were transferred to the operating room, their preoperative hemodynamic values were recorded. Following anesthesia induction, data regarding the mask ventilation score (Han Scale), the Cormack-Lehane grade evaluated during direct laryngoscopy, the application of the BURP maneuver, and the use of auxiliary devices during intubation were documented. Heart rate, mean arterial pressure, peripheral oxygen saturation, and end-tidal CO₂ values observed at the 5th minute after intubation were recorded. Patients with Cormack-Lehane grades I, IIa and IIb were classified as having an easy airway, while those with grades III and IV were considered to have a difficult airway. RESULTS: Ultrasonographic evaluation revealed that the epiglottis-to-skin distance (DSE), thyroid isthmus-to-skin distance (DSTI), and tongue thickness (TT) measurements were significant predictors of difficult airway. According to the ROC analysis, the optimal cut-off value for DSE was determined as > 2.2 cm, which provided 92.7% sensitivity and 71.7% specificity (AUC = 0.848, p< 0.001). For DSTI, the identified cut-off value of > 0.75 cm demonstrated 51.2% sensitivity and 75.5% specificity (AUC = 0.639, p = 0.021). Tongue thickness (TT) was significantly higher in the difficult airway group compared to the easy airway group (p = 0.046). Additionally, the measurement of the distance between the anterior commissure of the vocal cords and the skin (DSVC) was not found to be a significant predictor of difficult airway (p = 0.437). The proportion of male patients was significantly higher in the difficult airway group (65.9%, p < 0.05). Similarly, the proportion of male patients was also higher in the group with a DSE value greater than 2.2 cm, and this difference was statistically significant (p = 0.006). No statistically significant difference was observed between the two groups regarding BMI values (p = 0.219). CONCLUSION: In conclusion, our study demonstrated that the epiglottis-to-skin distance (DSE), thyroid isthmus-to-skin distance (DSTI), and tongue thickness (TT) measurements are significant predictors for anticipating a difficult airway. Notably, DSE, with its high sensitivity, appears to be a valuable diagnostic tool that can be reliably used in clinical practice. Our findings support the potential role of ultrasonography as an effective tool in the management of difficult airways.