Kamu sektöründe çalışan kadınlarda iş-yaşam dengesi ve tükenmişlik: Ankara ili örneği
The work-life balance and burn-out among women working in the public sector: The case of Ankara province
  1. Tez No: 935364
  2. Yazar: ESRA KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL MEMİŞ PARMAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma yaşamında kadın, cinsiyet, tükenmişlik, iş-yaşam dengesi, Women in working life, gender, burn-out, work-life balance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küreselleşme neticesinde değişen dünya ekonomik düzeni ve yeni çalışma biçimleriyle birlikte ataerkil toplum yapısının hala birçok toplumda devam ediyor olması çalışan kadınının iş yaşantısında sırf kadın olmasından kaynaklanan sorunları beraberinde getirmiştir. İş-yaşam dengesinin sağlanamayarak tükenmişlikle sonuçlanması kadınların çalışma hayatlarında sıklıkla yaşadıkları problemlerden biridir. Bu çalışma kapsamında, Ankara'daki kamu kurumlarında memur olarak çalışan mesai saatleri 09:00-18:00 olan kadınlarda iş-yaşam dengesi ile tükenmişlik ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamındaki bir diğer amaç ise demografik değişkenlerin iş-yaşam dengesi ve tükenmişlik düzeylerine etki edip etmediğinin incelenmesidir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak iş-yaşam dengesi ve Maslach tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi, bağımsız örneklem t testi, Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizinin yanı sıra post-hoc test olarak Tukey HSD, Games-Howell ve LSD testleri kullanılmıştır. Araştırma neticesinde İş-Yaşam Dengesi Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği arasında negatif yönde güçlü düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Araştırmada yaş, eğitim düzeyi, haftalık çalışma saati, kurumda çalışma süresi, mesleği seçme durumuna göre katılımcıların iş yaşam dengesi ve tükenmişlik düzeylerinin farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The fact that the patriarchal social structure still persists in many societies despite changing world economic system and new working styles as a result of globalization, has brought the problems arising from being just women over the working life of working women. Experiencing burn-out as a result of not being able to maintain work-life balance is one of the problems that women frequently experience in their work lives. The main purpose of this study is to examine the relationship between work-life balance and burn-out level of women working as civil servant between 09:00-18:00 hours in Ankara. The other purpose within this study is to analyze the effect of demographical variables on work-life balance and burn-out levels. Work-life Balance Scale and Maslach's Burn-out Inventory were used as data collection tools. Within the scope of the analysis one-way analysis of variance, independent sample t test, Pearson correlation analysis, multiple linear regression analysis and Tukey HSD, Games-Howel, LSD as post hoc tests were used. As a result of the research, a significant negative relationship was found between the Work-life Balance Scale and Maslach's Burn-out Inventory. The levels of work-life balance and burn-out of respondents differ in terms of age, education level, weekly working hours, tenure in the institution, the situation of choosing the profession.