OFDM tepe güç - ortalama güç oranının (PAPR) görünür ışık haberleşmesınde azaltılması
Reduction of OFDM peak power to average power ratio (PAPR) in visible light communications
- Tez No: 935378
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE HACIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: OFDM, VLC, PTS, SLM, MPC, DPSO, CCDF, Metasezgisel, OFDM, VLC, PTS, SLM, MPC, DPSO, CCDF, Metaheuristic algorithms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Görünür ışık haberleşmesi (VLC), LED gibi ışık kaynaklarını kullanarak veri iletimi sağlayan kablosuz bir haberleşme teknolojisidir. Bu tezde , görünür ışık haberleşmesindeki (VLC), OFDM yönteminin PAPR değerini düşürmek için çeşitli yöntemler önerilmiştir. RF sistemleri için önerilmiş olan ve sıkça kullanılan; Seçici eşleme(SLM), Kısmi iletim dizileri (PTS), Ayrık kosinüs dönüşümü (DCT), ön kodlama, μ-yasa veri sıkıştırma PAPR düşürme teknikleri VLC'ye uyarlanmış ve performansları incelenmiştir. Çok noktalı takım yıldızı yöntemi (MPC) adı verilen özgün bir yöntem tez kapsamında geliştirilmiştir. Ayrıca Gauss matrislerinin ön kodlamada kullanılabileceği gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre önerilen MPC yöntemi tek başına SLM yönteminin PAPR performansını aşamazken, SLM yöntemi ile birlikte kullanıldığında daha iyi PAPR performansı sağlamaktadır. Önerilen Gauss ön-kodlama yöntemi, hem DCT ön-kodlama hem de μ-yasa veri sıkıştırma yöntemlerine kıyasla daha üstün PAPR performansı sergilemektedir. VLC için özgün olarak önerilen MPC ve Gauss ön kodlama yöntemlerinin RF sistemlerine de kolayca uyarlanması mümkündür. Önerilen yöntemler, LED'lerin sinyali kırpma olasılığını azaltıp, BER performansını iyileştirecek, enerji tüketimini azaltacaktır ve haberleşme kalitesini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Visible Light Communication (VLC) is a wireless communication technology that enables data transmission using light sources such as LEDs. In this thesis, various methods have been proposed to reduce the Peak-to-Average Power Ratio (PAPR) in VLC using the Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) technique. Common PAPR reduction techniques originally developed for RF systems, including Selective Mapping (SLM), Partial Transmit Sequences (PTS), Discrete Cosine Transform (DCT) pre-coding, and μ-law data compression, have been adapted to VLC and their performances have been analyzed. Additionally, a novel method called the Multi-Point Constellation (MPC) technique has been developed as part of this study. It has also been demonstrated that Gaussian matrices can be utilized in pre-coding. According to the obtained results, while the proposed MPC method alone does not surpass the PAPR performance of the SLM technique, it achieves better PAPR performance when combined with SLM. The proposed Gaussian pre-coding method exhibits superior PAPR performance compared to both DCT pre-coding and μ-law data compression techniques. The MPC and Gaussian pre-coding methods, originally designed for VLC, can also be easily adapted to RF systems. The proposed methods reduce the likelihood of LED signal clipping, improve Bit Error Rate (BER) performance, lower energy consumption, and enhance communication quality.