Stock Option'ın örgütsel bağlılığa etkisinde etik dışı davranışların aracı rolü
The mediatory role of unethical behavior in the effect of Stock Option on organizational commitment
  1. Tez No: 935393
  2. Yazar: SERHAT KÜLCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stock Option, Örgütsel Bağlılık, Etik Dışı Davranışlar, Stock Option, Organizational Commitment, Unethical Behaviors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
STOCK OPTION'IN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİNDE ETİK DIŞI DAVRANIŞLARIN ARACI ROLÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ SERHAT KÜLCÜ İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ İŞLETME (DANIŞMAN: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN AKSOY ) İSTANBUL, 2024 Bu araştırmanın amacı stock option'ın örgütsel bağlılığa etkisinde etik dışı davranışların aracı rolünün incelenmesidir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden, ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini stock option uygulaması olan şirketlerde çalışan 447 kişi oluşturmaktadır. Verilerin analizi, SPSS 23 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere göre, cinsiyet grupları arasında ölçek puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Yaş, eğitim durumu, çalışma süresi, stock-option uygulaması yapan bir iş yerinde çalışma durumu, stock-option sahibi olma durumu ve gelir durumu grupları arasında ölçek puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizleri neticesinde, Etki ve Sahiplenme Konusunda Çalışan Memnuniyeti ölçek puanı ile Etik Dışı Davranışlar puanı arasında negatif yönlü çok zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Örgütsel Bağlılık ölçek puanı ile Etik Dışı Davranışlar toplam puanı arasında negatif yönlü çok zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Etki ve Sahiplenme Konusunda Çalışan Memnuniyeti puanı ile Örgütsel Bağlılık toplam puanı arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, Etik Dışı Davranışlar, Örgütsel Bağlılık puanlarını anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Son olarak Etik Dışı Davranışlar, Etki ve Sahiplenme Konusunda Çalışan Memnuniyeti puanlarını anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE MEDIATORY ROLE OF UNETHICAL BEHAVIOR IN THE EFFECT OF STOCK OPTION ON ORGANIZATIONAL COMMITMENT MASTER'S THESIS SERHAT KÜLCÜ GRADUATE SCHOOL, ISTANBUL AREL UNIVERSITY BUSINESS ADMINISTRATION (SUPERVISOR: ASSİST. PROF. DR. YASİN AKSOY ) İSTANBUL, 2024 The purpose of this research is to examine the mediating role of unethical behavior in the effect of stock option on organizational commitment. This research was conducted using the relational screening model, one of the quantitative research methods. The sample of the research consists of 447 people working in companies with stock option applications. Data analysis was carried out using SPSS 23 program. According to the data obtained, no statistically significant difference could be detected between gender groups in terms of scale scores. It was determined that there were statistically significant differences in terms of scale scores between age, education level, working period, working status in a workplace that practices stock-option, status of having stock-option and income status groups. As a result of the correlation analysis, a very weak negative relationship was detected between the Employee Satisfaction with Influence and Ownership scale score and the Unethical Behaviors score. A very weak negative relationship was detected between the Organizational Commitment scale score and the Unethical Behaviors total score. A moderate positive relationship was detected between the Employee Satisfaction score regarding Impact and Ownership and the total score of Organizational Commitment. Additionally, it was determined that Unethical Behaviors significantly predicted Organizational Commitment scores. Finally, it was concluded that Unethical Behaviors, Influence and Ownership significantly predicted Employee Satisfaction scores.