Kent parklarının sürdürülebilir yönetimi Bursa Mihraplı Park örneği
Sustainable management of urban parks example of Bursa Mihraplı Park
  1. Tez No: 935509
  2. Yazar: EBRU BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL SAYAN ATANUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent parkı, Sürdürülebilirlik, Yönetim, Bursa, Urban park, Sustainability, Management, Bursa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kent ekolojisi açısından büyük bir öneme sahip olan kent parkları kullanıcıların dinlenme, eğlenme, boş zamanların değerlendirilme ihtiyaçlarını karşıladıkları sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirildikleri ve etkileşim halinde oldukları alanlardır. Hızlı kentleşme süreçleri ile nüfus ve alan olarak büyüyen kentlerde yeni park alanları oluşurmak konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Günümüz kentlerinde yeni park alanlarının oluşturulması zorluğunun yanı sıra, mevcut park alanlarının korunması konusunda sorunlar bulunmaktadır. Parkların eksik ya da yanlış yönetimi, yapısal ve bitkisel eskimeler, parkların bulunduğu kentsel dokudaki değişimlerin parka yansıması sözü edilen sorunların sadece bir kaçıdır. Tarih boyunca hayatımızın bir parçası olan ve yasadığımız toplumun her kesiminden insanlar için sosyalleşme ve fiziksel ve ruhsal açıdan iyileşme alanları olan kent parklarının verimli olarak yönetilerek günümüze kaldığı dünya örnekleri de bulunmaktadır. Bu kapsamda iyi örnek olarak tanımlanabilecek olan İngiltere Kraliyet parkları tarihsel süreç boyunca yönetim planları ile yönetilerek günümüze kadar ulaşabilmişlerdir. Araştırma kapsamında İngiltere Kraliyet Parkları içinde yer alan Kensington Bahçeleri, Hyde park, Richmond Parkı'nın genel özellikleri, yönetim yapıları açısından incelenmiş ve yönetim planlarının karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, Bursa ilinde yer alan Bursa Mihraplı Park'ının kalite standartlarının korunması ve kent parklarının sürdürülebilirliği için yönetim modelinin geliştirilmesi amacıyla değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, Bursa Mihraplı Park'ı için merkezi yönetim, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşlarıyla ve gönüllülerin katılımının sağlanacağı etkili bir park yönetim yapı modeli önerilmiştir. Çalışmanın Bursa gibi Türkiye'nin hızlı büyüyen kentlerinde yer alan kent parklarının sürdürülebilir yönetiminin sağlanması ve korunması için örnek olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban parks, which have a great importance in terms of urban ecology, are areas where users meet the needs of recreation, entertainment, evaluation of free time, social and cultural activities are carried out and interact. With the rapid urbanization processes, there are difficulties in creating new parking areas in cities that are growing in population and area. In addition to the difficulty of creating new parking spaces in today's cities, there are problems with maintaining existing parking spaces. Incomplete or improper management of parks, structural and plant obsolescence, reflection of changes in the urban fabric where parks are located on the park are just some of the problems mentioned. There are also examples of the world where urban parks, which have been a part of our lives throughout history and are areas of socialization and physical and spiritual recovery for people from all parts of the society we live in, have been managed efficiently and have remained to this day. In this context, the Royal parks of England, which can be described as a good example, have been managed with management plans throughout the historical process and have survived to the present day. Within the scope of the research, the general characteristics of Kensington Gardens, Hyde Park, Richmond Park, which are located in the Royal Parks of England, were examined in terms of management structures and a comparative analysis of management plans was made. The results obtained from the research were evaluated in order to maintain the quality standards of the Bursa Mihraplı Park located in the province of Bursa and to develop a management model for the sustainability of urban parks. As a result of the study, an effective park management structure model has been proposed for Bursa Mihraplı Park, in which the participation of central government, local government, non-governmental organizations and volunteers will be ensured. The aim of the study is to be an example for ensuring the sustainable management and protection of urban parks located in fast-growing cities of Turkey such as Bursa.