Köpeklerde Distemper virusu hastalığında Newcastle hastalığı LaSota suşunun kullanılması
Use of Newcastle disease LaSota strain in Distemper virus disease in dogs
- Tez No: 935515
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Distemper, Köpek, Lasota, Newcastle, Distemper, Dog, LaSota, Newcastle, Vaccine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada aynı virus ailesine mensup; köpeklerde Distemper virus hastalığı, kanatlılarda ise Newcastle hastalığına sebep olan paramyxoviriusun, LaSota suşunu immunomodülatör olarak uygulayarak, Distemper virus hastalığı üzerine etkisine bakılmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini yaş, kilo ve cinsiyet gözetmeksizin yapılan hızte test kiti (VetExpert marka CDV Ag) ile pozitif sonuç veren toplam 14 adet köpek (7 kontrol grubu ve 7 deney grubu olarak) oluşturmaktadır. Deneye dahil edilen tüm hayvanların klinik semptomları kayıt altına alınarak sıfırıncı gün kan örneklerinden hematolojik analizler yapılmıştır. Standardize edilen tedavi (Amoksisilin klavulanik asit (Augmentin) 20mg/kg oral olarak 12 saatte 1 defa 10 gün boyunca, D vitamini (Vetux Pharma D3 Nano) 250IU/kg 1 hafta oral olarak ve sıvı sağaltımı (%0,9'luk Sodyum Klorür ve Laktatlı Ringer solüsyonu iv)) her iki grubu da uygulanmıştır. Deney grubunda yer alan hayvanlara ise standart tedaviye ek olarak Hipra S 1000 dozluk aşı, 6 ml % 0.9'luk izotonik Sodyum Klorür ile sulandırılarak; kilo, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin 5 gün boyunca 24 saatte bir subkutan olarak uygulanmştır. Kontrol grubundaki hayvanlara Newcastle hastalığı LaSota suşu uygulanmamıştır. Tüm bu uygulamardan 1 ay sonra hala hayatta olan hayvanlardan tekrardan kan örnekleri alınarak hematolojik analizleri yapılşmıştır, buna ek olarak VetExpert marka hızlı test kiti ile hastalık tekrardan kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the Newcastle disease virus LaSota strain, which belongs to the same virus family as the canine distemper virus (CDV), was investigated as an immunomodulator on canine distemper virus disease. The animal material of the study consisted of a total of 14 dogs (7 in the control group and 7 in the experimental group) that tested positive for CDV using a rapid test kit (VetExpert brand CDV Ag), regardless of age, weight, or sex. The clinical symptoms of all animals included in the study were recorded, and hematological analyses were performed on blood samples collected on day 0. A standardized treatment regimen (Amoxicillin clavulanate [Augmentin] at a dose of 20 mg/kg orally every 12 hours for 10 days, Vitamin D [Vetux Pharma D3 Nano] at 250 IU/kg orally for 1 week, and fluid therapy with 0.9% Sodium Chloride and Lactated Ringer's solution administered intravenously) was applied to both groups. In the experimental group, in addition to the standard treatment, the Hipra S vaccine (1000-dose vial), diluted with 6 mL of 0.9% isotonic Sodium Chloride, was administered subcutaneously once daily for 5 days, regardless of weight, age, or sex. The Newcastle disease virus LaSota strain was not administered to the animals in the control group. One month after these treatments, blood samples were again collected from the surviving animals for hematological analyses. In addition, the disease was re-evaluated using a rapid test kit (VetExpert brand).