Genç futbolcularda yön değiştirme açığının çeşitli performans parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between change of direction deficit and various performance parameters in young soccer players
- Tez No: 935605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONAT ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yön Değiştirme Açığı, Dikey Sıçrama, Sprint, Mevkiler, Dominant Ayak, Change of Direction Deficit, Vertical Jump, Sprint, Playing Positions, Dominant Leg
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Yön değiştirme açığı, eşit bir mesafede yapılan saf doğrusal bir sprint ile karşılaştırıldığında yön değiştirme manevrasının gerektirdiği ek zamanı veya doğrusal sprint ile yön değiştirme açığı testleri arasındaki hız farkını ifade eder. Bu çalışmada, genç futbolcularda yön değiştirme açığının (YDA) çeşitli performans ve vücut kompozisyon parametreleriyle ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya, Yalova ili amatör futbol liginde U18 yaş kategorisinde mücadele eden 33 genç erkek futbolcu (yaş = 16,92 ± 0,74 yıl; boy = 1,77 ± 0,05 m; kilo = 67,73 ± 6,49 kg) gönüllü olarak katılmıştır. Deneklere ölçüm günlerinde Counter Movement Jump (CMJ), Squat Jump (SJ) ve Drop Jump (DJ), 10 m sprint testi, 505 yön değiştirme testleri uygulanmıştır. Yön Değiştirme Açığı süre verileri üzerinden yüzde (%) olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde, değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testiyle kontrol edilmiş ve verilerin normal dağıldığı belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki Pearson Kolerasyon testi, mevkilerin karşılaştırılması için One-Way Anova testi uygulanmıştır. YDA ile 10 m sprint arasında negatif yönde bir ilişki bulunurken (r = -,664) CMJ güç (N) verileri arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur (r = ,452) . YDA ile vücut yağ oranı, CMJ sıçrama yüksekliği, SJ sıçrama yüksekliği ve RKİ arasında istatiksel anlamda bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Futbolcuların mevkilerine göre YDA değerlerinde anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Ayrıca dominant ve dominant olmayan ayakların YDA'dan bağımsız olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Change of direction deficit (CODD) refers to the additional time required for a changing direction maneuver compared to a pure linear sprint performed over an equal distance or the speed difference between a linear sprint and change of direction deficit tests. This study investigated the relationship between change of direction deficit (CODD) and various performance and body composition parameters in young football players. 33 young male football players (age = 16.92 ± 0.74 years; height = 1.77 ± 0.05 m; weight = 67.73 ± 6.49 kg) competing in the U18 age category in the amateur football league of Yalova province participated in the study voluntarily. Counter Movement Jump (CMJ), Squat Jump (SJ) Drop Jump (DJ), 10 m sprint test, and 505 change of direction tests were applied to the subjects on the measurement days. CODD was calculated from time data using the percentage (%) formula. In the data analysis, the variables' conformity to normal distribution was checked with the Shapiro-Wilk test, and it was determined that the data were normally distributed. The Pearson Correlation test was used to determine the relationship between variables and the One-Way ANOVA test was used to compare playing positions. While there was a negative correlation between YDA and 10 m sprint (r = -.664), there was a moderate positive correlation between CMJ power (N) data (r = .452).There was no statistically significant difference between CODD and Body Mass Index, CMJ jump height, Squat Jump height, and Reactive Strength Index (p>0.05). No significant difference was found in CODD values according to the positions of the players. In addition, it was found that dominant and non-dominant feet were independent of the CODD test.