Üniversite öğrencilerinin rekreasyon farkındalık ve sosyal başarı hedeflerinin incelenmesi
Examination of university students' recreation awareness and social achievement goals
- Tez No: 935606
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH EMİR EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Reakreasyon, Sosyal Başarı, Rekreatif Farkındalık, Recreation, Social Success, Recreationa Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin rekreasyon farkındalığı ile sosyal başarı hedeflerini incelemeyi amaçlamaktadır. Rekreasyon farkındalığı, bireylerin serbest zamanlarını verimli ve sağlıklı bir şekilde değerlendirme konusundaki bilgi ve tutumlarını ifade ederken; sosyal başarı düzeyi, bireylerin toplumsal etkileşimlerdeki yeterliliklerini ve sosyal ilişkilerdeki başarılarını yansıtır. Düzenli olarak rekreasyonel faaliyetlere katılan bireylerin sosyal becerilerini geliştirdiği, grup dinamiklerine uyum sağladığı ve toplumsal ilişkilerde daha başarılı oldukları literatürde sıkça vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın literatüre sağlayacağı katkı oldukça önemlidir. Araştırmanın örneklemini, Bartın Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 253 erkek ve 247 kadın olmak üzere toplam 500 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formuna ek olarak Aslan ve arkadaşları (2017) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 11 maddeden ve 3 alt boyuttan oluşan Sosyal Başarı Hedefi Ölçeği ile Ekinci ve Özdilek (2019) tarafından geliştirilen 41 madde ve 3 faktörden oluşan Rekreasyon Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 24.0 paket programı ile yapılmıştır. Normal dağılım gösteren veriler için bağımsız örneklemler t-testi, üç veya daha fazla gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için One-Way ANOVA, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için ise Pearson Korelasyon ve Regresyon analizleri uygulanmıştır. Analiz sonuçları, kadın katılımcıların Rekreasyon Farkındalık Ölçeği puanlarının erkeklerden daha yüksek olduğunu, erkek katılımcıların ise Sosyal Başarı Hedefi Ölçeği'nin“Performans Yaklaşma”alt boyutunda kadınlardan daha yüksek puan aldığını göstermiştir. Ayrıca, aktif spor yapma durumuna göre Rekreasyon Farkındalık Ölçeği ve Sosyal Başarı Hedefi Ölçeği'nin çeşitli alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bununla birlikte, Sosyal Başarı Hedefi Ölçeği'nin“Beceri”alt boyutu puanı arttıkça, Rekreasyon Farkındalık Ölçeği alt boyutlarının da arttığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, bireylerin serbest zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmelerini teşvik etmek için özellikle aktif spor yapma alışkanlıklarını artırıcı programların uygulanması gerektiğini göstermektedir. Sosyal başarı hedeflerinin rekreasyonel faaliyetlerle entegrasyonunun desteklenmesi, bireylerin hem sosyal becerilerinin gelişimine hem de sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between university students' recreation awareness and their social achievement goals. Recreation awareness refers to individuals' knowledge and attitudes about utilizing their free time efficiently and healthily, while social achievement level reflects their competence in social interactions and success in building social relationships. The literature frequently emphasizes that individuals who regularly participate in recreational activities improve their social skills, adapt more effectively to group dynamics, and achieve greater success in social relationships. In this context, the study is significant for its contribution to the existing body of knowledge. The study sample consisted of 500 volunteer participants (253 males and 247 females) enrolled at Bartın University's Faculty of Sport Sciences. Data collection tools included a personal information form prepared by the researcher, the Social Achievement Goal Scale, comprising 11 items and 3 sub-dimensions, adapted into Turkish by Aslan et al. (2017), and the Recreation Awareness Scale, comprising 41 items and 3 factors, developed by Ekinci and Özdilek (2019). Data were analyzed using the SPSS 24.0 software package. For normally distributed data, independent samples t-tests were conducted, while One-Way ANOVA was used to examine differences among three or more groups. Pearson correlation and regression analyses were applied to identify relationships between variables. The analysis revealed that female participants scored higher on the Recreation Awareness Scale compared to male participants. Conversely, male participants outperformed females on the“Performance Approach”sub-dimension of the Social Achievement Goal Scale. Additionally, significant differences were observed in various sub- dimensions of the Recreation Awareness Scale and Social Achievement Goal Scale based on participants' active sports engagement. Furthermore, it was found that as the“Skill”sub- dimension score of the Social Achievement Goal Scale increased, the scores on the sub- dimensions of the Recreation Awareness Scale also increased. These findings highlight the need to implement programs that encourage individuals to engage in active sports to utilize their free time more effectively. Integrating social achievement goals with recreational activities can foster the development of social skills and contribute to a healthier lifestyle.