Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin akademik başarıları ile iş bulma kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between the academic achievements and employment anxiety of Faculty of Sports Sciences students
- Tez No: 935712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İş bulma kaygısı, akademik başarı, spor bilimleri fakültesi, kariyer planlaması, spor, Job search anxiety, academic achievement, faculty of sports sciences, career planning, sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin akademik başarıları ile iş bulma kaygıları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, öğrencilerin cinsiyet, sınıf seviyesi, bölüm farkı, mezuniyet sonrası alandışı iş beklentisi, düzenli spor yapma ve kitap okuma gibi demografik değişkenlerin iş bulma kaygısı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Teknolojik gelişmeler ve ekonomik belirsizlikler, iş piyasasında rekabeti artırmakta ve öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulma kaygılarını derinleştirmektedir. Özellikle spor bilimleri fakültesi öğrencileri, kariyer planlamalarında daha fazla belirsizlikle karşılaşabilmekte ve istihdam sürecinde yetersiz deneyim gibi sorunlarla yüzleşmektedir. Bu çalışma, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iş bulma kaygılarının akademik başarıyla nasıl bir ilişki içinde olduğunu ortaya koyarak literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Araştırmanın evrenini, Bayburt Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. 2024-2025 akademik yılı itibarıyla farklı sınıf seviyeleri ve bölümlerden öğrenciler araştırma grubunu teşkil etmektedir. Veri toplama aracı olarak, Aslan ve Uğraş (2021) tarafından geliştirilen“Spor Bilimleri Öğrencilerinin İş Bulma Kaygısı Ölçeği (İBKÖ)”kullanılmıştır. Akademik başarı verileri, öğrencilerin genel not ortalamaları (GANO) üzerinden belirlenmiştir. Araştırma bulguları, cinsiyetin iş bulma kaygısı ve akademik başarı üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Kadın öğrencilerin hem iş bulma kaygısı düzeylerinin daha yüksek, hem de akademik başarı puanlarının erkek öğrencilere kıyasla anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 4. sınıf öğrencilerinde iş bulma kaygısının, mezuniyet yaklaştıkça belirgin bir şekilde arttığı görülmektedir. Ayrıca, rekreasyon ve antrenörlük bölümlerinde okuyan öğrencilerin iş bulma kaygılarının diğer bölümlere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin akademik başarıları ile iş bulma kaygıları arasındaki ilişkiyi açıklığa kavuşturmuş ve kariyer planlaması, stres yönetimi ve istihdam destek programlarının önemini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the academic achievement and job search anxiety of students enrolled in the Faculty of Sports Sciences. The study evaluates the effects of demographic variables such as gender, class level, departmental differences, expectations of working outside their field after graduation, regular physical activity, and reading habits on job search anxiety. Technological advancements and economic uncertainties have intensified competition in the job market, exacerbating students' job search anxiety postgraduation. In particular, sports sciences students may encounter greater uncertainty in their career planning and face challenges such as insufficient experience during the employment process. This study addresses a significant gap in the literature by investigating the correlation between job search anxiety and academic achievement among sports sciences students. The population of the study consists of students from the Faculty of Sports Sciences at Bayburt University. The research sample includes students from various class levels and departments during the 2024-2025 academic year. As a data collection tool, the“Job Search Anxiety Scale for Sports Sciences Students”(JSASS), developed by Aslan and Uğraş (2021), was employed. Academic achievement data were collected through the students' Grade Point Averages (GPA), while a demographic information form gathered personal details and key variables relevant to the study. The findings reveal that gender has a significant impact on job search anxiety and academic achievement. Female students exhibited significantly higher levels of job search anxiety and higher academic achievement scores compared to their male counterparts. The study highlights that job search anxiety intensifies among fourth-year students nearing graduation, especially in recreation and coaching departments. It underscores the link between academic achievement and job search anxiety in sports sciences students, emphasizing the need for career planning, stress management, and employment support programs.