Tuzlu su uygulamasının kas hasarı ve ağrısı üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of saline water application on muscle damage and pain
  1. Tez No: 935790
  2. Yazar: HASAN YALVAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI BAYRAM TEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Fizyoloji, Anatomy, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gecikmiş kas ağrısı, egzersiz, kas hasarı, tuzlu su, Delayed onset muscle soreness, exercise, muscle damage, salt water
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kas ağrısı, kasların alışık olmadıkları yüksek yoğunluklu yüklenmelerden sonra görülebilen ve belirli bir zaman diliminde kişinin yaşam kalitesini ve iş verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu ağrıların önlenmesine yönelik bazı yöresel uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar arasında, yoğun egzersiz sonrası oluşabilecek kas ağrılarının azaltılması amacıyla gerçekleştirilen tuzlu su uygulaması yer almaktadır. Bu yöntemde, egzersiz sırasında alışılmışın dışında yüklenmelere maruz kalan kas gruplarına hazırlanmış olan tuzlu su haricen uygulanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, tuzlu su uygulamasının kas ağrısı ve kas hasarı üzerine etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu çalışmanın evrenini, Bayburt Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler, örneklemini ise aynı üniversitede öğrenim gören herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan, sigara kullanmayan, sedanter yaşam süren, yaşları ortalaması 21,36 ± 2,01 yıl olan 11 gönüllü erkek katılımcı oluşturdu. Katılımcılarda hamlık oluşturabilecek eksantrik içerikli egzersiz programı uygulandı. Birinci aşama olarak adlandırılan dönemde egzersiz programının hangi düzeyde kas hasarı oluşturduğunu belirleyebilmek için egzersiz öncesi ve egzersizden sonra 24. ve 48. saatler olmak üzere toplamda üç kez kan alındı. Bu kan örnekleri Kreatinkinaz (CK), Aspartat Aminotransferaz (ALT), Alanin Aminotransferaz (AST), Laktatdehidrogenaz (LDH), Hemoglobin (HGB), White Blood Cells (WBC), Red Blood Cells (RBC), Neutrophils (NEU), Platelets (PLT) dir. Bu aşamanın sonunda katılımcılara McCaffery 1989 tarafından oluşturulan sayısal ağrı derecelendirme ölçeği (Numeric Pain Rating Scale (NPRS)) uygulandı. Literatür bilgisi dikkate alınarak katılımcılardan 35 gün herhangi bir fiziksel aktiviteye katılmamaları istendi. Bu süre sonunda söz konusu egzersiz programını tekrar uygulamadan önce kan örnekleri alındı. Uygulanan egzersiz programından sonra katılımcıların tüm vücuduna daha önce hazırlanmış olan tuzlu su uygulaması yapıldı. Yine aynı şekilde egzersizden sonraki 24. ve 48. saatlerde iki ayrı kan örneği daha alındı. Her iki aşamada da egzersiz programı aynı saatler (14:00-16:00) arasında yaptırıldı. Alınan tüm kan örnekleri sabah saat 09:30 – 10: 30 arasında alındı. Uygulanan ölçekten ve kan örneklerinden edilen veriler bilgisayar ortamına aktarıldı. bu verilerin istatistiksel olarak karşılaştırılmasında SPSS 27 paket programı kullanıldı. Verilerin normallik analizleri test edildi. Bu bağlamda verilerin analizinde descriptive, paired simple ve tekrarlanan ölçümlerde varyans analizi kullanıldı. Nihayetinde ağır egzersiz sonrasında tuzlu su uygulamasının ALT, AST, LDH, CK, WBC, NEU, RBC, HGB ve PLT değerleri üzerinde matematiksel olarak fark yaratsa da bu farkın istatistiksel olarak anlamlı (p>0,05) olmadığı ortaya çıktı. Aşama ayrımı yapılmaksızın kan örneklerinin 1. 2. ve 3. ölçümlerinde ALT, LDH ve CK değerlerindeki farkın anlamlı (p0,05) olmadığı anlaşıldı. Diğer taraftan numaralandırılmış ağrı ölçeği ön test ve son test ortalama puanları arasında p < 0,01 düzeyinde anlamlı farklılığın olduğu saptandı. Sonuç olarak, tuzlu su uygulamasının kas hasarı belirteçlerinde bir azalmaya neden olduğu ancak bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı söylenebilir. Bununla birlikte kas ağrısının azaltılması noktasında önemli bir etkiye sahip olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Muscle pain, which can occur after high-intensity workloads to which the muscles are not accustomed, negatively affects an individual's quality of life and work performance over a certain period. There are some local practices aimed at preventing these pains. Among these practices, the application of saltwater to reduce muscle pain that may occur after intense exercise is one of the methods used. In this method, saltwater prepared for the muscle groups that have been subjected to unusual load during exercise is applied topically. The aim of this research is to investigate whether saltwater application has an effect on muscle pain and muscle damage. The population of this study consisted of students at Bayburt University, and the sample included 11 male volunteers, with a mean age of 21.36 ± 2.01 years, who did not have any chronic diseases, were non-smokers, and led a sedentary lifestyle. An eccentric exercise program, which could cause muscle soreness, was applied to the participants. In the first phase of the study, blood samples were collected before and 24 and 48 hours after exercise in order to determine the level of muscle damage caused by the exercise program. The blood samples were analyzed for Creatine Kinase (CK), Aspartate Aminotransferase (ALT), Alanine Aminotransferase (AST), Lactate Dehydrogenase (LDH), Hemoglobin (HGB), White Blood Cells (WBC), Red Blood Cells (RBC), Neutrophils (NEU), and Platelets (PLT). After this phase, participants were asked to complete the Numeric Pain Rating Scale (NPRS), developed by McCaffery in 1989. Considering the literature, participants were instructed to refrain from any physical activity for 35 days. After this period, blood samples were taken again before applying the exercise program for a second time. After the exercise program, saltwater prepared beforehand was applied to the entire body of the participants. Similarly, two more blood samples were collected 24 and 48 hours after exercise. Both phases of the exercise program were carried out at the same hours (14:00-16:00). All blood samples were taken between 09:30 and 10:30 AM. The data obtained from the scale and blood samples were transferred to a computer system for statistical analysis. SPSS 27 software was used for the statistical comparison of the data. The normality of the data was tested, and descriptive statistics, paired samples t-test, and repeated measures analysis of variance were applied for the analysis. Ultimately, although saltwater application after intense exercise resulted in mathematical differences in ALT, AST, LDH, CK, WBC, NEU, RBC, HGB, and PLT values, these differences were not statistically significant (p > 0.05). On the other hand, a significant difference (p < 0.05) was observed in the ALT, LDH, and CK values between the 1st, 2nd, and 3rd measurements of the blood samples, while the differences in AST, WBC, NEU, RBC, HGB, and PLT values were not statistically significant (p > 0.05). Furthermore, a significant difference (p < 0.01) was found in the pre- and post-test average scores of the Numeric Pain Rating Scale. In conclusion, although saltwater application did lead to a reduction in muscle damage biomarkers, this reduction was not statistically significant. However, it can be said that the application had a significant effect on reducing muscle pain.