5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve kamu iç denetim standartları çerçevesinde belediyelerde iç denetim
Public Financial Management and Control law no. 5018 and public internal metropolitan within the framework of audit standards internal audit in municipalities
- Tez No: 935936
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Denetim, iç denetim, 5018 sayılı KMYKK, uluslararası iç denetim standartları, büyükşehir belediyesi, Audit, internal audit, KMYKK No. 5018, international internal audit standards, metropolitan municipality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Denetim insan hayatının sosyalleşmesiyle birlikte antik zamanlardan bu yana tüm toplumlarda uygulama alanı bulan bir kavramdır. Bu kavram, özellikle 20.yy'da yaşanan mali krizler, teknolojik, sosyal ve ekonomik yapılarda meydana gelen değişimler sonucu özel sektör yanında kamu sektöründe de risk yönetimi, iç kontrol ve iç denetim gibi kavramlar ile birlikte anılmaya başlamıştır. Bu kavramlardan iç denetim, işletme ya da kurumun amaçlarına ulaşmasına imkan veren makul güvence sağlama ve danışmanlık faaliyeti olarak tanımlanmıştır. Ülkemizde seksen yıla yakın bir süre kamuda uygulanan 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu'nun yaşanan gelişmelere uyum sağlayamamasının yanında Avrupa Birliği (AB)'ne tam üyelik görüşmeleri nedeniyle iç denetim sisteminin kamu kurumlarına uyumlaştırılması gereği ile mevzuatta çok köklü bir değişim yaşanmıştır. 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (KMYKK)'nun kabul edilip 2006 yılında uygulanmaya başlaması ile birlikte çok eskilere dayanan teftiş sisteminin yanında uluslararası standartları olan iç denetim sitemi, kamu kurumlarında yerini almıştır. Bu çalışma ile, ülkemizdeki büyükşehir belediyelerince yapılan iç denetim faaliyetleri, İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan Kamu İç Denetim Genel Raporları çerçevesinde incelenmiş, söz konusu faaliyetlerindeki sorunlar tespit edilerek, etkili, ekonomik ve verimli bir denetim sisteminin oluşabilmesi adına çeşitli önerilerde bulunulmuştur.,
Özet (Çeviri)
Auditing is a concept that has been applied in all societies since ancient times with the socialization of human life. This concept, especially in the 20th century, has started to be mentioned together with concepts such as risk management, internal control and internal audit in the public sector as well as in the private sector as a result of the financial crises and changes in technological, social and economic structures. Among these concepts, internal audit is defined as the reasonable assurance and consultancy activity that allows the enterprise or institution to achieve its goals. In addition to the fact that the General Accounting Law No. 1050, which has been implemented in the public sector for almost eighty years in our country, could not adapt to the developments, a very radical change has been experienced in the legislation due to the need to adapt the internal audit system to public institutions due to the full membership negotiations with the European Union (EU). With the adoption of the Public Financial Management and Control Law No. 5018 in 2003 and the implementation in 2006, the internal audit system with international standards has taken its place in public institutions in addition to the inspection system that dates back to ancient times. With this study, internal audit activities carried out by metropolitan municipalities in our country, internal audit within the framework of the Public Internal Audit General Reports prepared by the Coordination Board examined, the problems encountered in these activities were identified and effective, economical and various suggestions have been made in order to create an efficient system