Kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartları
Conditions for the validity of surety contracts
  1. Tez No: 935985
  2. Yazar: MURAD GADASHOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kefil, Kefalet Kavramı, Kefalet Sözleşmesi, Geçerlilik Şartları, Eşin Rızası, Guarantor, Concept of Guarantee, Guarantee Contract, Conditions of Validity, Spouse's Consent
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Kefalet sözleşmesi şahsi teminat sözleşmesidir. Sözleşmenin teminat niteliği 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) madde 581'de yapılan tanımdan anlaşılmaktadır. Doktrinde hakim görüş kefalet sözleşmesinin şahsi teminat niteliğinde olduğuna ilişkindir. Türk Borçlar Kanununda mevcut düzenlemeye baktığımızda kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartlarına ilişkin kefili korumak maksadı ile önemli yeniliklerin yapıldığı görülmektedir. Tez çalışması“Kefalet Sözleşmesinin Geçerlilik Şartları”olarak incelenmektedir. Türk Borçlar Kanunu on beşinci bölümünde kefalet sözleşmesine ilişkin kronolojik düzenlemeden kaçınılarak öncelikle kefalet kavramı, tarihi gelişimi, kefaletin türleri açıklanmış, devamında kefalet sözleşmesi incelenmiş, son bölümde kefalet sözleşmesinde eşin rızasına ilişkin ayrıntılı inceleme yapılarak geçerlilik şartlarına ilişkin araştırmam tamamlanmıştır. Türk Borçlar Kanununda“Eşin Rızası”kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartlarının kapsamında olmasına rağmen, bu şartın sadece evli olan kişilere ilişkin geçerli olduğunu dikkate alarak son bölümde eşin rızası başlığı altında kapsamlı olarak incelenmiştir. Bu düzenleme evli kişilerin kefalet sözleşmesi akdettiği zaman eşin yazılı rızasının alınması hususudur. Böylece kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartına Türk Borçlar Kanununda ilk defa eşin yazılı rızasının alınması eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The surety contract is a personal guarantee contract. The nature of the contract as a guarantee is understood from the definition made in Article 581 of the Turkish Code of Obligations (TCO) No. 6098, which came into force on July 1, 2012. The prevailing view in doctrine is that the suretyship contract is of a personal guarantee nature. When we look at the current regulations in the Turkish Code of Obligations, it is seen that significant innovations have been made regarding the validity conditions of the suretyship contract with the aim of protecting the surety. The thesis is being examined under the title“Conditions for the Validity of Surety Contracts.”In the fifteenth chapter of the Turkish Code of Obligations, avoiding a chronological arrangement regarding the suretyship contract, the concept of suretyship, its historical development, and types of suretyship were first explained, followed by an examination of the suretyship contract. In the final section, a detailed examination of the spouse's consent in the suretyship contract was conducted, completing my research on the conditions of validity. Although“Spouse's Consent”is within the scope of the validity conditions of the suretyship contract under the Turkish Code of Obligations, considering that this condition is only applicable to married individuals, it has been comprehensively examined under the title of spouse's consent in the final section. This regulation pertains to obtaining the written consent of the spouse when married individuals enter into a suretyship agreement. Thus, the requirement for the spouse's written consent has been added for the validity of the guarantee contract for the first time in the Turkish Code of Obligations.