Spil karası ve ece üzüm çeşidinde (vitis vinifera L.) yapraktan farklı dozlarda salisilik asit uygulamasının verim ve kalite özelliklerine etkisi
The effect of foliar application at different doses of salicylic acid on yield and quality characteristics of spil karasi and ece grape varieties (vitis vinifera L.)
- Tez No: 936016
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH TANGOLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, biyostimülant, ekofizyoloji, salisilik asit, stres, Grapevine, biostimulant, ecophysiology, salicylic acid, stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Salisilik asit, bitki büyümesi ve gelişiminde önemli rol oynayan, aynı zamanda stres koşullarına karşı bitki savunma mekanizmalarını da destekleyen bir bitki büyüme düzenleyicisi olarak önemini korumaktadır. Bu çalışmada, Spil Karası ve Ece sofralık üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) farklı dozlarda (0, 50, 100, 200 ve 400 mg L-1) uygulanan salisilik asidin verim ve bazı kalite özellikleri ile ekofiziksel özellikler üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Salisilik asit, ben düşme başlangıcında (15 Haziran) ve ben düşme döneminde (22 Haziran) olmak üzere yapraktan iki kez uygulanmıştır. Uygulamalar, Spil Karası'nda salkım genişliği dışındaki özelliklerde belirgin farklılık oluşturmamıştır. Ece üzüm çeşidinde ise 100 mg L-1 ve 200 mg L-1 uygulamalarında üzüm verimi (sırasıyla, 9210 ve 9088 g omca-1) ve salkım ağırlığı (sırasıyla, 383.8 g ve 378.7 g) ile salkım uzunluğu ve büyüklüğünün arttığı görülmüştür. Her iki çeşitte de uygulamaların tane özellikleri üzerine etkisinin önemli olmadığı saptanmıştır. Çalışmada tane saptan kopma kuvveti Ece üzüm çeşidinde önemli çıkmış, en yüksek değer (650.3 g) kontrol uygulamasında ölçülmüştür. Şıra özellikleri bakımından Ece üzüm çeşidinde en yüksek suda çözünebilir kuru madde değeri (% 15.87), 50 mg L-1 ve 400 mg L-1 uygulamalarından alınırken, Spil Karası'nda bu bakımdan önemli bir farklılık bulunmamıştır. En yüksek olgunluk indisi değerleri Spil Karası'nda 50 mg L-1 (33.89), Ece' de ise 50 ve 100 mg L-1 (sırasıyla, 30.98 ve 31.34) dozlarında hesaplanmıştır. Ekofiziksel özelliklerde istatistiki farklılık Ece çeşidinde ve yaprak oransal su içeriği bakımından görülmüş, en yüksek değer 100 mg L-1, kontrol ve 200 mg L-1 uygulamalarında ölçülmüştür (sırasıyla, %86.66, %87.49 ve %88.91). Sonuç olarak, elde edilen bulgular salisilik asidin bağcılıkta daha etkin kullanımına yönelik yeni stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlama potansiyeli olduğunu göstermiştir. Bu kapsamda, sürdürülebilir tarım ve kaliteli üzüm üretimi hedefleri doğrultusunda konu ile ilgili çalışmaların sürdürülmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Salicylic acid maintains its importance as a plant growth regulator that plays an important role in plant growth and development and also supports plant defense mechanisms against stress conditions. This study aimed to determine the effects of salicylic acid applied at different doses (0, 50, 100, 200 and 400 mg L-1) on yield, quality and some ecophysical properties in Spil Karası and Ece table grape varieties (Vitis vinifera L.). Salicylic acid was applied twice from the leaves, the beginning of veraison (June 15) and during veraison (June 22). The applications did not cause significant difference in traits other than cluster width in Spil Karası. In Ece grape variety, in 100 mg L-1 and 200 mg L-1 applications, it was concluded that grape yield (9210 and 9088 g vine-1, respectively), cluster weight (383.8 g and 378.7 g, respectively) and cluster length and size increased. It was determined that the effects of the applications on berry properties were not significant in both varieties. In the study, berry removal force was significant in Ece grape variety and the highest value was measured in the control (650.3 g) application. In terms of must properties, the highest total soluble solids value (15.87%) in Ece grape variety was obtained from 50 mg L-1 and 400 mg L-1 applications, while no significant difference was found in Spil Karası in this respect. The highest maturity index values were calculated at 50 mg L-1 (33.89) in Spil Karası and 50 and 100 mg L-1 (30.98 and 31.34, respectively) in Ece variety. Statistical differences in ecophysical properties were observed in Ece variety in terms of leaf relative water content, the highest value was measured in 100 mg L-1, control and 200 mg L-1 applications (86.66%, 87.49% and 88.91%, respectively). As a result, the findings obtained showed that there is a potential to contribute to developing new strategies for more effective use of salicylic acid in viticulture. In this context, it was concluded that studies on the subject should be continued in line with the goals of sustainable agriculture and quality grape production.