Çukurova bölgesi turunçgil bahçelerinde ana zararlı yabancı ot türlerinin belirlenmesi ve mücadelelerinde agroekolojik yöntemlerin araştırılması ile örtücü bitkilerin allelopatik etkileri
Investigations on main harmful weed species and their agroecological management methods and allelopathic effects of cover crops in citrus orchards of çukurova region
  1. Tez No: 936017
  2. Yazar: SELVİNAZ HANÇERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL UYGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agroekoloji, Örtücü bitki, Allelopati, Yabancı ot, Mücadele, Agroecology, Cover crop, Allelopathy, Weed, Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Turunçgil yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması için, yabancı otlar ile mücadelede herbisitlere alternatif agroekolojik yöntemlere ihtiyaç günden güne artmaktadır. Bu yöntemlerin belirlenmesi ve bölgede problem olan yabancı otların dinamiklerinin belirlenmesi amacıyla bu çalışmalar yapılmıştır. Çukurova Bölgesi'nde 2021 ve 2022 yıllarında, yabancı ot türlerinin belirlenmesi amacıyla 111 turunçgil bahçesinde surveyler gerçekleştirilmiştir. Surveylerde, 29 familya'ya ait 106 yabancı ot türü ile karşılaşılmış olup, sırasıyla Şifa Otu (Conyza canadensis L.), Semiz Otu (Portulaca oleraceae L.), Ebe Gömeci (Malva sylvestris L.) ve Eşek Marulu (Sonchus oleraceus L.) türleri en sık rastlanan, ana zararlı türler olarak belirlenmiştir. Öte yandan 2020 ve 2021 yıllarında, mandarin bahçesinde, yürütülen çalışmalarda sıra arasında örtücü bitki olarak Adi fiğ (Vicia sativa L.), arpa (Hordeum vulgare L.), çavdar (Secale cereale L.), Çayır düğmesi (Poterium sanguisorba L.), korunga (Onobrychis sativa Lam.), turp (Raphanus sativus L.), Tüylü fiğ (Vicia villosa L.) ve karışımlarının etkinliği araştırılmıştır. Sonuçlara göre, Vicia villosa L., Secale cereale L., Vicia sativa L. ve Hordeum vulgare L. tek başına ekilen en başarılı örtücü bitki uygulamalar olduğu ve H. vulgare+V. villosa'nın yaklaşık %99, S. cereale+R. sativus+V. villosa'nın %96 etki ile karışım olarak ekilen örtücü bitki türlerinin, yabancı ot türlerini en çok baskılayan uygulamalar olduğu belirlenmiştir. Sıra üzerine ise malç tekstili, biçme (motorlu tırpan), organik ve sentetik herbisitler uygulanmıştır. Bu uygulamalar sonucunda malç tekstili, yabancı otlar üzerinde %100 etki göstererek en başarılı uygulama olarak belirlenmiştir. Bunu sentetik herbisitler ile aynı etkiye sahip Karanfil+Tarçın yağı ve Aminoasit tuzu organik herbisitleri takip etmiştir. Laboratuvar çalışmalarında allelopatik etkinliği araştırılan üç ekstraktan, Adi fiğ ve Tüylü fiğ ekstraktlarının, tere (Lepidium sativum L.) tohumlarının çimlenmesini %95 oranında engellediği, İtalyan çimi (Lolium multiflorum L.)'nde ise etki olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, örtücü bitkiler sahip oldukları rekabetçi özellikleri (habitus, allelopati,..) sayesinde yabancı otları başarılı bir şekilde baskılamaktadır.
Özet (Çeviri)
Achieving sustainability in citrus cultivation increasingly requires the adoption of agroecological methods as alternatives to herbicides for effective weed management. This study aimed to identify such agroecological methods for weed management and to analyze the dynamics of weed species in the region. Field surveys were conducted in 111 citrus orchards in the Çukurova Region during the 2021 and 2022 growing seasons to assess weed species composition and distribution. A total of 106 weed species belonging to 29 families were recorded. The most common and major problematic species were Horseweed (Conyza canadensis L.), Common Purslane (Portulaca oleracea L.), Common Mallow (Malva sylvestris L.), and Sow Thistle (Sonchus oleraceus L.) respectively. In addition, studies were conducted in mandarin orchards in 2020 and 2021 to evaluate the effectiveness of various cover crops sown between the tree rows. The evaluated cover crop species comprised Vicia sativa L., Hordeum vulgare L., Secale cereale L., Poterium sanguisorba L., Onobrychis sativa Lam., Raphanus sativus L., Vicia villosa L., as well as various combinations thereof. Results indicated that Vicia villosa L., Secale cereale L., Vicia sativa L., and Hordeum vulgare L. were the most effective cover crops when grown as monocultures. Among the mixtures, the combination of H. vulgare + V. villosa and S. cereale + R. sativus + V. villosa provided the highest levels of weed suppression, achieving approximately 99% and 96% weed control, respectively. In-row weed management strategies included the application of mulch textiles, mowing (motorized trimmer), and both organic and synthetic herbicides. Among the evaluated applications, mulch textiles achieved by complete (100%) weed suppression and were identified as the most effective method. This was followed by organic herbicides, including clove and cinnamon oil as well as amino acid salt formulations, which demonstrated efficacy comparable to that of synthetic herbicides. Laboratory studies evaluating allelopathic potential of Vicia sativa and Vicia villosa extracts demonstrated that they inhibited the germination of Lepidium sativum L. (Garden Cress) seeds by 95%, while no inhibitory effect was observed on Lolium multiflorum L. (Italian Ryegrass). In conclusion, the findings suggest that cover crops, with their competitive traits and allelopathic potential, are effective in suppressing weed populations, offering a sustainable alternative to herbicides in citrus cultivation.