Suçun türüne göre suçlulara yönelik algılar ve ceza tutumları
The perceptions and punishment attitudes towards criminals according to the type of crime
  1. Tez No: 936030
  2. Yazar: FİKRİYE YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUSE SABİHA BOZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suçlular, Suçlulara Yönelik Algılar, Ceza Tutumları, Suç Türleri, Offenders, Perceptions Towards Offenders, Punitive Attitudes, Crime Types
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada farklı suçlar işlemiş bireylere yönelik algıların ve ceza tutumlarının suçun türüne göre değişimi incelenmiştir. Bireylerin suçlu ve ceza değerlendirmelerinin işlenilen suçun türüne göre nasıl değiştiğini ve suçun türüne göre ceza tutumlarında bir değişiklik olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sürecinde rastgele seçilmiş 300 kişiden veri toplanmıştır. Araştırmada, suç türlerine göre değişen algılar ve ceza tutumlarının incelenmesi için nicel veri toplama ve analiz yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. İlk olarak, betimsel analizler yapılmıştır. Daha sonra, suç türleri ile suçlulara yönelik algılar ve ceza tutumları arasındaki farkları incelemek için anova analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; mala karşı işlenen suçların toplum tarafından daha hafif değerlendirildiği, rehabilitasyon odaklı yaklaşımların daha fazla desteklendiği gözlemlenmiştir. Kamu güvenine karşı suçlar, toplum tarafından daha ciddi bir tehdit olarak algılanmakta ve bu suç türlerine yönelik ceza tutumları daha serttir. Şahsa karşı suçlar ise toplum tarafından en ciddi algılanan suç türü olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca cinsiyet değişkeni ile ölçme araçları arasında istatistiksel olarak, anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yalnızca hak etme boyutu ile cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuş ve bu farklılığa göre erkeklerin hak etme puanları, kadınların hak etme puanlarına kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma, toplumun adalet anlayışında suç türlerinin önemli bir belirleyici olduğunu göstermektedir. Farklı suç türlerine yönelik toplumsal algılar, ceza sisteminin suç türüne özgü politikalar geliştirmesi gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the variation in perceptions and punitive attitudes towards individuals who have committed different types of crimes based on the nature of the crime. It investigates how individuals' evaluations of offenders and punishment change according to the type of crime and whether punitive attitudes vary depending on the crime type. Data were collected from 300 randomly selected participants during the research process. Quantitative data collection and analysis methods were employed to explore perceptions and punitive tendencies that vary by crime type. The collected data were analyzed using the SPSS program. Initially, descriptive analyses were conducted. Subsequently, an ANOVA analysis was performed to examine differences between crime types and perceptions of offenders, as well as punitive attitudes. According to the analysis results, crimes against property are perceived as less severe by society, with greater support observed for rehabilitation-focused approaches. Crimes against public safety are perceived as a more serious threat by society, and punitive attitudes towards these types of crimes are stricter. Crimes against persons are identified as the most severe type of crime in societal perception. Furthermore, no statistically significant mean differences were found between gender and the measurement instruments. However, a statistically significant difference was identified between genders in the entitlement dimension. According to this difference, men's entitlement scores were found to be significantly higher than those of women. This research demonstrates that crime types are a significant determinant in society's sense of justice. Societal perceptions of different types of crimes highlight the necessity for the criminal justice system to develop crime-specific policies.