İdrar kültürlerinden izole edilen escherichia coli suşlarının antibiyogramlarının değerlendirilmesi
Evaluation of antibiograms of escherichia coli strains isolated from urinary cultures
- Tez No: 936048
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: E. coli, İdrar kültürü, İdrar yolu enfeksiyonu, Antimikrobiyal direnç, E. coli, Urine culture, Urinary tract infection, Antimicrobial resistance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız idrar yolu enfeksiyonuna en sık neden olduğu bilinen E. coli suşlarının bölgedeki antimikrobiyal direnç profillerini belirlemek ve güncel durumu hakkında mikrobiyolojik verileri elde etmek, bu enfeksiyonların önlenmesi ve yönetiminde klinik stratejiler geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız idrar kültürlerinden Escherichia coli izole edilen hastaları kapsamaktadır. Çalışmada 2019 ocak-2020 ocak tarihleri arasındaki hastaların idrar kültür ve antibiyogramları retrospektif olarak taranmıştır. On sekiz yaş üstü 662 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları, sistemde kayıtlı olan bilgileri ve önceden doldurulmuş formları incelenerek yaş, cinsiyet, idrar kültürlerinde üreme durumu, GSBL durumu, antibiyogramları, hospitalizasyon durumu, başvuru polikliniği, yatan hastalarda yatış sebebi, kronik ve ek hastalıkları, semptom durumu, tam idrar tahlilindeki kan, nitrit, lökosit parametreleri ve başlanan antibiyotik tedavisi kaydedildi. Bulgular: E. coli suşlarının en sık dirençli olduğu izlenen antibiyotikler sırasıyla sefuroksim (%88,5), tobramisin (%75), seftazidim (%72,9), sefepim (%59,5) ve ampisilin (%57,5) idi. Duyarlılığı en yüksek antibiyotikler ise sırasıyla imipenem (%100), amikasin (%99,1), meropenem (%98,2), nitrofurantoin (%96,3) ve fosfomisin (%96,3) idi. E. coli suşlarının %25,7'sinin GSBL pozitif olduğu görüldü. Sonuç: Bulgularımız idrar yolu enfeksiyonunun en sık etkeni olan E. coli suşlarında tedavide sık kullanılan birçok antibiyotiğe yüksek direnç varlığını göstermiştir. Ampirik tedavide yerel direnç oranlarını dikkate alarak ve idrar kültürü yapılarak tedaviye başlanması tedavide yol gösterecektir. Araştırmamız sonucunda idrar yolu enfeksiyonunda ampirik tedavide komplike olmayan enfeksiyonlarda fosfomisin ve nitrofurantoin, komplike enfeksiyonlarda ve üst üriner sistem tutulumunda karbapenemler ve aminoglikozid grubu antibiyotiklerin kullanımının uygun olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to determine the antimicrobial resistance profiles of E. coli strains known to cause urinary tract infections most frequently in the region, to obtain microbiological data about their current status, and to contribute to the development of clinical strategies for the prevention and management of these infections. Materials and methods: Our study includes patients with Escherichia coli isolated from urine cultures. In the study, urine cultures and antibiograms of patients between January 2019 and January 2020 were scanned retrospectively. 662 patients over the age of 18 were included in the study. The files of the patients included in the study, the information registered in the system and the pre-filled forms were examined by examining age, gender, reproductive status in urine cultures, ESBL status, antibiograms, hospitalization status, admission outpatient clinic, reason for hospitalization, chronic and additional diseases, symptom status, the blood, nitrite, leukocyte parameters in the urinary dipstick test and the antibiotic treatment started were recorded. Results: The antibiotics most frequently resistant to E. coli strains were cefuroxime (88.5%), tobramycin (75%), ceftazidime (72.9%), cefepime (59.5%) and ampicillin (57.5%). The antibiotics with the highest sensitivity were imipenem (100%), amikacin (99.1%), meropenem (98.2%), nitrofurantoin (96.3%) and fosfomycin (96.3%). It was observed that 25.7% of E. coli strains were ESBL positive. Conclusion: Our findings showed that E. coli strains, which are the most common causative agents of urinary tract infections, have high resistance to many antibiotics commonly used in treatment. Considering the local resistance rates in empirical treatment and starting the treatment by making a urine culture will guide the treatment. As a result of our research, we think that the use of fosfomycin and nitrofurantoin in uncomplicated infections and the use of carbapenems and aminoglycoside antibiotics in complicated infections and upper urinary tract involvement are appropriate in the empirical treatment of urinary tract infections.