Dişli, dişsiz, kısmi dişli hastalarda maksiller sinüs hacmi ve septa prevalansının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of maxillary sinus volume and septal prevalence in dentate edentulous, and partially dentate patients using cone beam computed tomography
  1. Tez No: 936059
  2. Yazar: RABİA ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELDA MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü Segmentasyonu, Hacimsel Analiz, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Maksiller Sinüs, Cone Beam Computed Tomography, Image Segmentation, Maxillary Sinus, Volumetric Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Maksiller sinüs, diş hekimliğinde mesleki uygulamalarda dişlerle olan yakın ilişkisi nedeniyle büyük önem taşıyan anatomik bir yapıdır. Literatürde maksiller sinüs hacmini ölçmek için kadavra, stereoloji, iki boyutlu konvansiyonel radyografi, Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) gibi çeşitli yöntemler kullanılmıştır. KIBT, maksillofasiyal bölgenin üç boyutlu görüntülemesi için güvenirliği, kolay uygulanabilirliği ve yüksek kaliteli görüntü sağlama yeteneği gibi avantajları nedeniyle dental radyolojide sıklıkla tercih edilir. Ayrıca, çeşitli anatomik yapıların hacimsel analizini güncel yazılımlar aracılığıyla değerlendirmeye imkan sunar. Bu çalışmanın amacı, KIBT görüntüleri üzerinde üç boyutlu modelleme yazılımlarından biri olan ITK-Snap kullanarak maksiller sinüs hacmi ve septa prevalansını farklı dentisyon grupları arasında cinsiyet ve yaşa göre değişimini incelemektir. Çalışmamız Şubat 2021 – 2024 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı arşivinde bulunan hasta görüntülerinin retrospektif olarak taranmasıyla gerçekleştirildi. KIBT görüntüleri üzerinden belirlenen 42 kadın, 42 erkek toplam 84 hasta dişli, dişsiz ve kısmi dişli olmak üzere üç dentisyon grubuna ayrıldı. Görüntüler ITK-Snap programına aktarılarak maksiller sinüs hacim ölçümleri yapıldı. İstatistiksel analizler IBM SPSS 25 programında gerçekleştirildi. Çalışmanın sonuçlarına göre, dişli ve kısmi dişli hastaların maksiller sinüs hacminin dişsiz hastalara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu ve en düşük hacme sahip grubun dişsiz hastalar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, erkeklerde maksiller sinüs hacminin kadınlara oranla anlamlı derecede yüksek olduğu ve yaş ilerledikçe hacmin azaldığı tespit edilmiştir. Sağ ve sol maksiller sinüs hacimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Maksiller sinüs septa prevalansı ile dentisyon arasındaki ilişki incelendiğinde dişsiz hastalarda septa prevalansının, dişli ve kısmi dişli hastalara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Septa prevalansı ile cinsiyet ve sağ-sol maksiller sinüs hacmi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The maxillary sinus is an anatomical structure of great importance in dental professional practice due to its close relationship with the teeth. In the literature, various methods such as cadaver, stereology, two-dimensional conventional radiography, Computed Tomography (CT), Magnetic Resonance Imaging (MRI), Cone Beam Computed Tomography (CIBT) have been used to measure maxillary sinus volume. CIBT is often preferred in dental radiology for three-dimensional imaging of the maxillofacial region due to its advantages such as its reliability, easy applicability and ability to provide high quality images. In addition, it provides the opportunity to evaluate the volumetric analysis of various anatomical structures through up-to-date software. The aim of this study was to investigate the changes in maxillary sinus volume and septa prevalence among different dentition groups according to gender and age using ITK-Snap, a three-dimensional modeling software on KIBT images. Our study was performed by retrospectively reviewing the patient images in the archive of Kırıkkale University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology between February 2021 and 2024. A total of 84 patients, 42 females and 42 males, were identified from the KIBT images and divided into three dentition groups: edentulous, edentulous and partially edentulous. The images were transferred to the ITK-Snap program and maxillary sinus volume measurements were made. Statistical analyses were performed in IBM SPSS 25 program. According to the results of the study, it was determined that the maxillary sinus volume of patients with teeth and partial teeth was significantly higher than that of edentulous patients and the group with the lowest volume was edentulous patients. It was also found that the maxillary sinus volume was significantly higher in males than in females and this volume decreased with increasing age. There was no statistically significant difference between right and left maxillary sinus volumes. When the relationship between maxillary sinus septa prevalence and dentition was examined, it was observed that septa prevalence was higher in edentulous patients than in patients with teeth and partial teeth. There was no significant relationship between septa prevalence and gender and right-left maxillary sinus volume.