İnsan nazal polip dokusunda RHOA, ROCK1 ve ROCK2 gen ifadelerinin araştırılması
Investigation of RHOA, ROCK1 and ROCK2 gene expressions in human nasal polyp tissue
- Tez No: 936079
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Rho-Kinaz, RhoA, ROCK1, ROCK2, Nazal polip, Rho-kinase, RhoA, ROCK1, ROCK2, Nasal polyp
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Rinosinüzit nazal kavite ve paranazal sinüslerin inflamasyonu olarak tanımlanır. Temelde semptomlarının süresine göre akut ve kronik rinosinüzit olmak üzere ikiye ayrılmakla birlikte kronik rinosinüzit; nazal polipli ve nazal polipsiz kronik rinosinüzit olmak üzere iki farklı fenotipe ayrılır. Nazal polipli kronik rinosinüzitin (NP'li KRS) patofizyolojisi tam olarak anlaşılmamış olup, inflamasyon, fibrozis ve genetik faktörlerin önemli rol oynayabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda; hücre iskeletinin yenidendüzenlenmesi, inflamasyon, fibrozis ve epitelyal bariyerin fonksiyonu ve yenilenmesi gibi olaylarda önemli rolü olan RhoA/ROCK yolağını düzenleyen RhoA, ROCK1 ve ROCK2 gen ifadelerinin NP'li KRS hastalarında ne şekilde değiştiğini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamıza 39 NP'li KRS hastası ve 30 kontrol grubu (allerji ve NP'li KRS hastalığı öyküsü olmayıp; alt konka hipertrofisi olan hastalar) dahil edilmiştir. Hastalardan alınan nazal polip ve alt konka doku örnekleri, gen ifadesi düzeylerini belirlemek için real time-polimeraz zincir reaksiyonu (RT- PZR) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler, gen ekspresyonlarının gruplar arasındaki değişimi ve karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. NP'li KRS hasta grubundan alınan polip dokusunda RhoA geni düzeyi kontrol grubundan alınan alt konka dokusuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,022). NP'li KRS hasta grubundan alınan alt konka dokusundaki RhoA geni düzeyi kontrol grubundan alınan alt konka dokusuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. (p=0,015) NP'li KRS hasta grubunda, ROCK2 gen ifadesi düzeyi alt konkada polipe göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,019). Deri prick testi negatif olan hastalarda, polip RhoA gen ifadesi düzeyi daha yüksek bulunmuştur(p=0,015). Deri prick testi negatif olan hastalarda, polip ROCK2 gen ifadesi düzeyi daha yüksek bulunmuştur(p=0,016). Deri prick testi negatif olan hastalarda, alt konka RhoA gen ifadesi düzeyi daha yüksek bulunmuştur. (p=0,040) Alerjik müsini olan hastalarda, polip dokusunda ROCK1 gen ekspresyon düzeyi anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,035). Çalışmamızın bulguları, RhoA geninin ve alt yolak hedef etkilerinin NP gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini ve bu genin gelecekteki terapötik müdahaleler için potansiyel bir hedef olabileceğini düşündürmektedir. ROCK2 gen ifadesi ve alt yolak hedef etkilerinin NP oluşumunu engelleyebileceği düşünülmektedir. Araştırmamız; alerjik NP'li KRS'li hastalarda karmaşık inflamatuar ve genetik yolakların etkilendiğini göstermektedir. Çalışmamızın bulguları, NP'li KRS hastalarında RhoA, ROCK1 ve ROCK2 genlerinin ve alt yolak hedef etkilerinin daha iyi anlaşılmasına ve yeni tedavi modalitelerinin gelişimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of RhoA, Rock1 and Rock2 Gene Expressions in Human Nasal Polyp Tissue Rhinosinusitis is defined as inflammation of the nasal cavity and paranasal sinuses. Although it is basically divided into two as acute and chronic rhinosinusitis according to the duration of its symptoms, chronic rhinosinusitis is divided into two different phenotypes as chronic rhinosinusitis with and without nasal polyps. The pathophysiology of chronic rhinosinusitis with nasal polyps (CRSwNP) is not fully understood, and it is thought that inflammation, fibrosis and genetic factors may play an important role. In our study, we aimed to investigate how the RhoA, ROCK1 and ROCK2 gene expressions, which regulate the RhoA/ROCK pathway, which has an important role in events such as cytoskeleton rearrangement, inflammation, fibrosis and epithelial barrier function and renewal, change in CRSwNP patients. Our study included 39 CRSwNP patients and 30 controls (patients with no history of allergy or CRSwNP disease; patients with inferior turbinate hypertrophy). Nasal polyp and inferior turbinate tissue samples taken from the patients were analyzed using the real time-polymerase chain reaction (RT-PCR) method to determine gene expression levels. Statistical analyses were performed to compare and compare the gene expressions between the groups. The RhoA gene level in the polyp tissue taken from the CRSwNP patient group was found to be significantly higher than the inferior turbinate tissue taken from the control group (p=0.022). The RhoA gene level in the inferior turbinate tissue taken from the CRSwNP patient group was found to be significantly higher than the inferior turbinate tissue taken from the control group (p=0.015). In the CRSwNP patient group, the ROCK2 gene expression level was found to be significantly higher in the inferior turbinate than in the polyp (p=0.019). In patients with negative skin prick test, the polyp RhoA gene expression level was found to be higher (p=0.015). In patients with negative skin prick test, the polyp ROCK2 gene expression level was found to be higher (p=0.016). In patients with negative skin prick test, the inferior turbinate RhoA gene expression level was found to be higher (p=0.040) In patients with allergic mucin, ROCK1 gene expression level was found to be significantly higher in polyp tissue (p=0.035). The findings of our study suggest that RhoA gene and downstream target effects may play an important role in the development of NP and that this gene may be a potential target for future therapeutic interventions. It is thought that ROCK2 gene expression and downstream target effects may prevent NP formation. Our study shows that complex inflammatory and genetic pathways are affected in patients with allergic CRSwNP. The findings of our study may contribute to a better understanding of RhoA, ROCK1 and ROCK2 genes and downstream target effects in CRSwNP patients and to the development of new treatment modalities.