Geriatrik yoğun bakım hastalarında ilaçla ilişkili sorunların belirlenmesi
Determination of drug-related problems in geriatric intensive care patients
  1. Tez No: 936084
  2. Yazar: ZÜMRA KARAKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED YUNUS BEKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrics, Clinical Pharmacy, START-STOPP Criteria, Cardiology, Intensive Care Unit, Potentially Inappropriate Medication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmanın amacı, yoğun bakımda yatan geriatrik hastalarda STOPP-START kriterlerini kullanarak uygunsuz ilaç kullanımının yaygınlığını, sınıflandırmasını ve nedenlerini belirlemektir. Çalışma Ocak-Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) yatışı olan hasta verileri kullanılarak retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma yerel etik kurul tarafından 2023/187 karar numarası ile etik olarak onaylanmıştır. 1 Ocak 2017 ve 31 Aralık 2022tarihleri arasında en az 48 saat YBÜ'de yatışı olan geriatrik hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, komorbiditeleri, reçete edilen ilaçlar, rutin laboratuvar verileri detaylı hasta dosyası incelemesi ile elde edilmiştir. Reçete edilen ilacın uygunluğu STOPP/START kriterlerine göre araştırılmış ve Lexicomp® ilaç etkileşim programı ile ilaç-ilaç etkileşimi (DDI) tespit edilmiştir. Geriatrik496 hastanın yaş ortalaması 73,31±6,89 ve hastanede yatış süresi 6,38±5,13 gündür. Hasta başına kullanılan ilaç sayısı 20,52±13,22 ve ortalama DDİ(İlaç-İlaç etkileşimi) sayısı 8,92±5.28, hasta başına düşen D düzeyi DDİ sayısı ise 0,52±0,79olarak kaydedilmiştir. STOPP-START kriterlerine göre 473 (%94,6) hastada en az bir PIM(Potansiyel Uygunsuz İlaç)tespit edilmiştir ve toplam 496 hastada PIM sayısı 1212'tür. STOPP-START kriteri toplam uygunsuzluk sayısı 1162'tir. Bunların 758'inin (%65,23) START kriterleriyle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Hasta başına tespit edilen PIM sayısı 2,38±1,23'tür. PIM'lerin START kriterine göre %'89,84'u kardiyovasküler hastalıklarla (Kategori B) ilişkilidir. STOPP kriterine göre % 47,63 'ü yine B kategorisine aittir. Geriatrik hastanın karmaşık özelliği ve YBÜ ünitesinin zorlayıcı ortamları göz önünde bulundurulduğunda PIM'lerde artış görülebilmektedir. Klinik eczacılar potansiyel uygunsuz ilaç kullanımını tespit edebilir, sınıflandırabilir ve önleyebilir. AnahtarKelimeler:Geriatri,KlinikEczacılık,START-STOPPkriterleri, Kardiyoloji, Yoğun Bakım Ünitesi, Potansiyel Uygunsuz İlaç
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the prevalence, classification, and causes of inappropriate drug use in geriatric patients hospitalized in the intensive care unit using the STOPP-START criteria The study was conducted retrospectively using the data of patients hospitalised in the intensive care unit (ICU) of Istanbul University Cerrahpaşa Cardiology Institute between January and November 2024. This study was ethically approved by the local ethics committee with decision number 2023/187. Geriatric patients who were hospitalised in the ICU for at least 48 hours between January 1st 2017 and December 31st 2022 were included in the study. Sociodemographic characteristics, comorbidities, prescribed medications, and routine laboratory data were obtained by detailed patient file review. The appropriateness of the prescribed medication was investigated according to STOPP/START criteria and drug-drug interaction (DDI) was detected with Lexicomp® drug interaction programme. The mean age of 496 geriatric patients was 73.31±6.89 years and the mean duration of hospitalisation was 6.38±5.13 days. The mean number of drugs used per patient was 20.52±13.22, the mean number of DDI(drug-drug interaction) was 8.92±5.28, and the mean number of level DDIs per patient was 0.52±0.79. According to STOPP-START criteria, at least one PIM(Potentially Inappropriate Medication) was detected in 473 (94.6%) patients and the total number of PIMs in 496 patients was 1212. The total number of STOPP-START criteria non-conformities was 1162. Of these, 758 (65.29%) were related to START criteria. The number of PIMs detected per patient was 2.38±1.23. According to START criteria, 89.84% of PIMs were associated with cardiovascular diseases (Category B). According to the STOPP criterion, 47.63% belonged to category B. Considering the complexity of the geriatric patient and the challenging environment of the ICU unit, PIMs may increase. Clinical pharmacists can detect, classify and prevent potential inappropriate medication use.