İlk okuma yazma öğretiminde kullanılan Web 2.0 araçlarının öğrencilerin okuma yazma başarısına ve tutumlarına etkisi
The effect of Web 2.0 tools used in primary literacy teaching on students' literacy achievement and attitudes
- Tez No: 936099
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlk Okuma Yazma Öğretimi, Web 2.0 Araçları, Okuma Yazma Başarısı, Primary Literacy Teaching, Web 2.0 Tools, Literacy Achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada ilk okuma yazma öğretiminde kullanılan Web 2.0 araçlarının öğrencilerin okuma yazma başarısına ve tutumlarına etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda 1. sınıf öğrencilerinin okuma, okuduklarını anlama, cinsiyetleri gibi değişkenler dikkate alınmıştır. Öğrencilerin okul öncesi eğitimi alıp almadıkları, anne ve babalarının eğitim durumları gibi değişkenler de incelenmiştir. Ayrıca öğrencilerin ilk okuma yazma öğrenimiyle Web 2.0 araçlarının ilişkisi ele alınmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden son test kontrol seçkisiz desen kullanılmıştır, bir sınıf deney grubu, bir sınıf kontrol grubu olarak ele alınmış olup sonuçlar SPSS 29.0 istatistik uygulamasında karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur. Çalışma 2023-2024 eğitim öğretim yılının bahar yarıyılında; İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesinde bir okulda yapılmıştır. Çalışmada toplamda 47 öğrenci ve 47 veli vardır. Çalışma sürecinde“Veli Anket Formu”,“Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği”ve“İlk Okuma Yazma Başarı Testi”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin, Web 2.0 araçları kullanılarak yapılan derslerde daha yüksek motivasyon ve etkileşim gösterdiği, bu araçların sadece bilgi erişimi sağlamakla kalmayıp, öğrenme süreçlerini de zenginleştirdiği görülmüştür. Uygulanan anketlerin sonuçlarına göre, öğrenciler okuma sürecinde çeşitli duygusal tepkiler göstermiş, genellikle okuma faaliyetlerinden yüksek oranda memnuniyet duymuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Web 2.0 tools used in primary literacy teaching on students' literacy achievement and attitudes was examined. In this context, variables such as reading, reading comprehension, and gender of 1st grade students were taken into consideration. Variables such as whether the students received pre-school education or not and“the educational status of their mothers and fathers”were also examined. In addition, the relationship between students' first literacy learning and Web 2.0 tools was discussed. In the study, a post-test control randomised design from quantitative research methods was used, one class was taken as an experimental group and one class as a control group, and the results were presented comparatively in SPSS 29.0 statistical application. The study was conducted in the spring semester of the 2023-2024 academic year in a school in Küçükçekmece district of Istanbul province. There are 47 students and 47 parents in total in the study. In the study process,“Parent Questionnaire Form”,“Attitude Towards Reading Scale”and“First Literacy Achievement Test”were used as data collection tools. In the study, it was observed that students showed higher motivation and interaction in lessons using Web 2.0 tools, and that these tools not only provide access to information but also enrich learning processes. According to the results of the applied questionnaires, students showed various emotional reactions during the reading process and generally had a high level of satisfaction with the reading activities.