Tiroit kanserinde mikronükleus testi ile malignite ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between micronucleus test and malignancy in thyroid cancer
  1. Tez No: 936139
  2. Yazar: HİLMİ ALPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ARBAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Mikronükleus, Mikronükleus testi, Binükleus, Tiroit Lezyonları, İğne aspirasyon biyopsisi, Önemi belirsiz atipi veya önemi belirlenemeyen foliküler lezyon(ÖBA/ÖBFL), Micronucleus, Micronucleus Test, Binucleus, Thyroid Lesions, FineNeedle Aspiration Biopsy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Tiroit nodülü ile takipli, takibi cerrahi ile sonuçlanan hastalarda, elde edilen cerrahi materyalden nodül ve normal tiroit dokusunda MN(Mikronükleus) ve BN(Binükleus) sayılarının farklı bethesda ve cerrahi patoloji gruplarında karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Tiroit nodülü ile takipli, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında cerrahi olarak tedavisi yapılan, 6'sı (%15,38) erkek 33'ü (%84,61) kadın olmak üzere toplam 39 (yaş aralığı 47.90±10.7) hasta çalışmaya dahil edildi. Cerrahi spesmenlerden elde edilen numuneler Genetik Anabilim Dalı tarafından hazırlanan FBS, PBS çözeltisine alınarak laboratuvara gönderildi. Normal ve nodül tirositlerinde 1000 hücre sayılarak, %5'lik Giemsa ve May-Grunwald boyalı yaymalarda MN, BN sayısı değerlendirildi. Elde edilen MN, BN sayıları bethesda ve cerrahi patoloji grupları arasında karşılaştırıldı. İstatistiksel değerlendirmeler R 4.4.1(R Core Team, 2024) programı ile yapıldı. Sayısal değişkenlerin analizinde karma etki modellerinden (mixed effects models) faydalanıldı. Sonuçlar p0,05). Bethesda sınıflamasına göre 1.(Non-dianostik) ve 2.(Benign) kategoride değerlendirilen nodül biyopsilerinde MN sayısı (n=2±1,79), BN sayısı (n=1,42±2,06) idi. 3.(Önemi Belirsiz Atipi/Önemi Belirlenemeyen Foliküler Lezyon) kategoride değerlendirilen nodül biyopsilerinde MN sayısı (n=4,71± 3,77), BN sayısı (n=4,71±5,05) idi. 4.(Foliküler neoplasm veya foliküler neoplasm şüphesi), 5.(Malignite şüphesi) ve 6.(Malign) kategoride değerlendirilen nodül biyopsilerinde MN sayısı (n=6±2,33), BN sayısı (n=4,31±1,95) idi. Bethesda gruplarında Non-dianostik ve benign kategoriyi oluşturan gruba göre diğer gruplarda MN ve BN sayıları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptandı (p0,05). Sonuç: Tiroit nodülü ile takipli hastalarda preoperatif incelemede MN, BN sayılarının malign benign nodül ayrımında faydalı olacağı sonucuna varıldı. Bethesda sınıflaması kategorilerine göre oluşturulmuş gruplar ve cerrahi patoloji gruplarının her ikisinde de patoloji sonucu malign olanlarda benignlere göre MN ve BN sayılarının artış gösterdiği ve ayırıcı tanıya katkı sağladığı gösterildi. Şüpheli hastalarda preop patolojik değerlendirmeye ilave olarak mikronükleus ve binükleus sayılarının tanı açısından katkı sağlayacağı düşünüldü. Geniş hasta serilerinde İİAB ile MN ve BN çalışılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim was to compare the numbers of MN (Micronuclei) and BN (Binuclei) in thyroid nodules and normal thyroid tissue from surgical specimens in patients followed up with thyroid nodules, whose follow-up resulted in surgery, across different Bethesda and surgical pathology groups. Materials and Method: A total of 39 patients (6 male, 15.38% and 33 female, 84.61%), with a mean age of 47.90 ± 10.7 years, who were followed up for thyroid nodules and underwent surgical treatment at the Department of Otorhinolaryngology, Faculty of Medicine, Necmettin Erbakan University, were included in the study. Samples obtained from surgical specimens were placed in FBS and PBS solutions prepared by the Department of Genetics and sent to the laboratory. In normal and nodular thyroid cells, 1,000 cells were counted, and the numbers of MN (Micronuclei) and BN (Binuclei) were evaluated on slides stained with 5% Giemsa and May-Grunwald. The MN and BN counts obtained were compared between Bethesda and surgical pathology groups. Statistical analyses were performed using R 4.4.1 (R Core Team, 2024). Mixed effects models were used to analyze numerical variables. A p-value of 0.05). According to the Bethesda classification, the MN count was (n=2±1.79) and the BN count was (n=1.42±2.06) in nodule biopsies classified as category 1 (Nondiagnostic) and category 2 (Benign). In category 3 (Atypia of undetermined significance/Follicular lesion of undetermined significance), the MN count was (n=4.71±3.77) and the BN count was (n=4.71±5.05). In biopsies classified as category 4 (Follicular neoplasm or suspicion of follicular neoplasm), category 5 (Suspicious for malignancy), and category 6 (Malignant), the MN count was (n=6±2.33) and the BN count was (n=4.31±1.95). A statistically significant increase in the number of MN and BN was detected in other groups compared to the group consisting of the Non-diagnostic and Benign categories in the Bethesda classification (p0.05). Conclusion: In patients followed up for thyroid nodules, it was concluded that the preoperative evaluation of MN and BN counts could be useful in distinguishing malignant from benign nodules. In both the Bethesda classification-based groups and the surgical pathology groups, MN and BN counts were found to be higher in malignant cases compared to benign ones, contributing to differential diagnosis. It was considered that, in addition to preoperative pathological evaluation, the assessment of micronucleus (MN) and binucleus (BN) counts could aid in diagnosis in suspicious cases. Further studies with larger patient series are needed to evaluate MN and BN counts in FNAB.