Haldun Taner'in 'Ayışığında Çalışkur' adlı eseri üzerine bir inceleme
A rewiew on Haldun Taner's work called 'Çalışkur in Moonlight'
- Tez No: 936241
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayışığında Çalışkur, Haldun Taner, Postmodernizm, Üstkurmaca, Çalışkur in The Moonlight, Haldun Taner, Metafiction, Postmodernism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
1915 yılında dünyaya gelen Haldun Taner, Türk edebiyatının seçkin kalemlerinden biri olarak bilinen ve eserleriyle büyük etki yaratmış bir yazardır. Taner, Galatasaray Lisesinde Fransızca öğrenerek Batı kültürünü ve edebiyatını yakından tanıma fırsatı elde etmiştir. O, sanat hayatı boyunca pek çok ödül kazanarak eserleri büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Mizah ve ironiyi eserlerinde ustalıkla kullanan yazarın Ayışığında Çalışkur adlı öyküsü, bu çalışmanın ana unsuru konumundadır. Haldun Taner'in ve bahsi geçen hikâyenin konu edildiği bu çalışmada, ilk olarak yazarın hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Akabinde postmodernizme temas edilmiş ve genel özellikleri üzerinde durularak son bölüme geçilmiştir. Ayşığında Çalışkur adlı eserde yer alan materyal ve teknik unsurlar, eserin içerisinde yer alan iki metinde de ayrı ayrı ele alınarak incelenmiş ve örneklendirilmiştir. Daha sonra da Ayşığında Çalışkur hikâyesi, mektup türü ve postmodern unsurlar açısından irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Haldun Taner, who was born in 1915, is known as one of the distinguished writers of Turkish literature and has made a great impact with his works. Taner had the opportunity to get to know Western culture and literature closely by learning French at Galatasaray High School. He won many awards throughout his artistic life and his works were met with great interest. The story of the author, who masterfully uses humor and irony in his works, titled Çalışkur in the Moonlight, is the main element of this study. In this study, which focuses on Haldun Taner and the story in question, the author's life, art and works are first focused on. Subsequently, postmodernism was touched upon and its general characteristics were emphasized and the last chapter was moved on. The materials and technical elements in the work titled Ayşığında Çalışkur have been examined and exemplified separately in the two texts in the work. Then, the story of Çalışkur in the Moonlight was examined in terms of letter genre and postmodern elements.