Haldun Taner'in öykülerinde nedenleme
Causation in Haldun Taner's stories
  1. Tez No: 398224
  2. Yazar: BERRİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER TORUN ÖĞRETMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nedenleme, nedenleme kipliği, Haldun Taner, neden-sonuç cümleleri, yapı-anlam ilişkisi, Causation, causation modality, Haldun Taner, cause-effect clauses, structure and semantics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışmada, Haldun Taner'in Kızıl Saçlı Amazon, Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu/ Ayışığında“Çalışkur”, Onikiye Bir Var/ Sancho'nun Sabah Yürüyüşü/ Gülerek Ölmek ve Yalıda Sabah adlı öykü kitaplarındaki neden bildiren yapılar belirlenmiş, belirlenen yapılar biçimbilgisel özelliğine göre sınıflandırılmış, anlam ilişkilerine, kullanım sıklığına ve yerine göre değerlendirilmiştir. Çalışma Giriş, Haldun Taner'in Öykülerinde Nedenleme, Tablolar-Grafikler ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kuramsal bilgiler başlığı altında neden ve nedenleme kavramları farklı boyutlarıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde ise inceleme ve açıklamalar yer almaktadır. Bu bölümde neden bildiren yapıların her biri özelliklerine göre sınıflandırılmış ve her madde için açıklamalar yapılmıştır. Neden bildiren yapılar neden-sonuç sırasına göre değerlendirilmiştir. Son bölümde ise elde edilen verilerden yola çıkarak tablolar-grafikler oluşturulmuş ve bütünsel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study of Haldun Taner's books of stories, Kızıl Saçlı Amazon, Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu / Ayışığında“Çalışkur”, Onikiye Bir Var / Sancho'nun Sabah Yürüyüşü / Gülerek Ölmek, and Yalıda Sabah, the structures that inform the causes are identified, categorized by their morphological features, and evaluated according to relationships of meanings, frequency of use, and location. The study consists of four sections: Introduction, Causation In Haldun Taner's Books, Tables-Graphics and Conclusion. In the first, various dimensions of the concepts of cause and causation are considered under the heading“Theoretical Knowledge”. Analyses and explanations are included in the second section. In that section, the structures that inform the causes are categorized each according to its features, and explanations are given for each item. Those structures are subjected to a cause-effect assessment. And in the last section, tables-graphics are created and an evaluation is made based on the data obtained.