Haldun Taner'in öykülerinde cümle bağlayan bağlaçlar
Conjunctions which connect sentences in Haldun Taner?s stories
  1. Tez No: 205882
  2. Yazar: NAZİFE CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cümle bağlayan bağlaçlar, Bağlacımsı, Bağlaçlık, Köken, Yapı, Sentence connector conjunctions, Coordinating conjunctions, Connectors, Origin, Structure
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışmada, Cumhuriyet dönemi yazarlarımızdan olan Haldun Taner'in ?KızılSaçlı Amazon/ Yaşasın Demokrasi/ Tuş; Şişhane' ye Yağmur Yağıyordu/ Ayışığında?Çalışkur?; Onikiye Bir Var/ Sancho' nun Sabah Yürüyüşü/ Gülerek Ölmek; YalıdaSabah? adlı öykü kitaplarındaki cümle bağlayan bağlaçların işlevleri ve kullanımyerleri, kökenleri ve yapıları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın ?Giriş?bölümünde, araştırmacıların bağlaçlarla ilgili verdikleri bilgiler incelenmiş ve sonolarak kendi değerlendirmemiz yapılmıştır.Çalışmamızın ? nceleme? bölümünde metinlerde geçen cümle bağlayanbağlaçlar kullanım sıklığına göre sınıflandırılmaya ve bağlaçlı cümlelerin her biriözelliklerine göre incelenmeye çalışılmıştır. Bağlaçların, cümle başında, iki cümlearasında, cümle sonunda kullanımları değerlendirilmiştir. Bağlaçların anlamözelliklerini ortaya koyarken, diğer sözcüklerle birlikte kullanımının etkisine dikkatedilmiştir. Daha sonra kelime türü olarak bağlaç olanlar, bağlacımsılar ve bağlaçlıklarincelenmeye çalışılmıştır.Son bölümde ise vardığımız sonuçları belirlemeye, kullanım sıklığına görebağlaçların, bağlacımsıların ve bağlaçlıkların liste hâlinde genel değerlendirmesiniyapmaya, metinlerde geçen cümle bağlayan bağlaçların tamamını görüpdeğerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study we studied the functions, using, origins, structure of cunjunctionswhich connect sentences, where the cunjunctions used and what kind of words used forconnecting sentences in the stories ?Kızıl Saçlı Amazon/ Yaşasın Demokrasi/ Tuş;Şişhane? ye Yağmur Yağıyordu/ Ayışığında ?Çalışkur?; Onikiye Bir Var/ Sancho? nunSabah Yürüyüşü/ Gülerek Ölmek; Yalıda Sabah? of Haldun TANER who is a writer ofRepublic term. In the ?introduction? section of our resources paper, firstly informationabout conjuctions which is given by searchers and at the end our comment was done.In the ?study? section of our research, cunjunctions which are used forconnecting sentences are clasified according to frequency of using them in the sentencesand all the sentences with conjunctions are searched according to their features. Theusage of the conjuntions according to using them before the sentences, in the middle oftwo sentences or after sentences are evaluated. While we set forth the meaningproperties of the conjunctions we pay attention to the usage of the conjunctions with theother words. After that the words like conjunctions are tried to investigated.At the conclusion section of our search we tried to evaluate the. results of ourstudy and tried to present them as a list according to frequency of using conjunctionsand tried to find and evaluate all the conjunctions in the texts.