İrrigasyon solüsyonlarının aktivasyonunda sonik ve ultrasonik sistemlerin apikal periodontitisli dişler üzerindeki iyileşmeye etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of sonic and ultrasonic systems on healing of teeth with apical periodontitis in the activation of irrigation solutions
  1. Tez No: 936247
  2. Yazar: HİLAL ÇUHADAR BEŞİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KAYA BÜYÜKBAYRAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periapikal iyileşme, Pasif ultrasonik irrigasyon, Sonik aktivasyon, İğne irrigasyonu, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Periapical healing, Pasive ulrasonic irrigation, Sonic activation, Needle irrigation, Cone beam computed tomography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı; tek köklü, apikal periodontitisli (AP) dişlerin endodontik tedavilerinde, iki farklı aktivasyon yöntemini (pasif ultrasonik irrigasyon (PUI) ve sonik aktivasyon) geleneksel iğne irrigasyonu ile karşılaştırarak, 6 aylık takip sonucunda erken dönem radyografik iyileşme oranlarını, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile hacimsel olarak değerlendirmektir. Periapikal indeks (PAİ) skoru 3 ve üzeri olan tek kanallı dişlere sahip, sistemik olarak sağlıklı 42 hasta çalışmaya dahil edilmiştir ve hastalar randomize olarak iki çalışma ve bir kontrol grubuna ayrılmıştır (n=14). Çalışma grubunda PUI ve sonik olmak üzere iki farklı aktivasyon yöntemi uygulanarak kanal tedavileri yapılmıştır. Kontrol grubunda ise geleneksel iğne yöntemi ile irrigasyon yapılarak herhangi bir aktivasyon uygulanmamıştır. Endodontik tedavi öncesinde ve tedavi sonrası 6. ayda tüm hastalardan KIBT alınmıştır. Alınan tomografi görüntüleri 3D Doctor (Able Software Corp., Lexington, MA, USA) yazılım programına aktarılarak, tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere iki defa AP hacimleri hesaplanmıştır. Elde edilen veriler Wilcoxon testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir (p0,05). 6 aylık takip sonucunda %100 iyileşme sadece sonik grubunda gözlenirken, 42 dişin 41 tanesinde AP'ler tamamen iyileşmiş ya da küçülmüştür. Bir başka deyişle, endodontik tedavi başarı oranı %97,6'dır. AP iyileşme yüzdeleri hacimsel olarak geleneksel iğne (%76,46)> sonik (%75,28)> PUI (%71,57) olarak bulunmuştur. Ancak gruplar arasında AP iyileşmeleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Hiçbir grupta tedavi sonrası AP hacminde büyüme tespit edilmemiştir. Kısa dönem takip sonucunda, tek köklü dişlerde sonik ve ultrasonik irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin AP iyileşmesinde bir fark yaratmadığı gözlenmiştir. AP'li tek köklü dişlerde iyi bir irrigasyon protokolü ile birlikte, kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) medikament uygulamasının ve hermetik tıkamanın kısa dönemde lezyon iyileşmeleri üzerinde, irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin kullanılmasıyla benzer etkiye sahip olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare two different activation methods (passive ultrasonic irrigation (PUI) and sonic activation) with conventional needle irrigation in endodontic treatments of single-canal, apical periodontitis (AP) teeth, and to evaluate early-term radiographic healing rates volumetrically with cone beam computed tomography (CBCT) at 6-month follow-up. 42 systemically healthy patients with single-rooted teeth with a periapical index (PAI) score of 3 and above were included in the study and the patients were randomly divided into two study and one control groups (n=14). In the study group, root canal treatments were performed using two different activation methods, PUI and sonic. In the control group, irrigation was performed with conventional needle method and no activation was applied. CBCT was obtained from all patients before endodontic treatment and at 6 months after treatment. The obtained tomography images were transferred to the 3D Doctor (Able Software Corp., Lexington, MA, USA) software program and AP volumes were calculated twice, before and after treatment. The obtained data were statistically evaluated with the Wilcoxon test (p0.05). As a result of the 6-month follow-up, 100% improvement was observed only in the sonic group, while APs were completely healed or reduced in 41 of the 42 teeth. In other words, the endodontic treatment success rate was 97.6%. AP healing percentages were found to be volumetrically conventional needle (76.46%)> sonic (75.28%)> PUI (71.57%). However, no statistically significant difference was found between the groups in terms of AP healing (p>0.05). No growth was detected in AP volume after treatment in any group. As a result of short-term follow-up, it was observed that sonic and ultrasonic irrigation activation methods did not create a difference in AP healing in single-rooted teeth. It can be thought that calcium hydroxide (Ca(OH)2) medicament application and hermetic occlusion together with a good irrigation protocol in single-rooted teeth with AP have a similar effect on lesion healing in the short term as the use of irrigation activation methods.