Üç boyutlu dijital oyunların animasyon yapım süreci ve bir oyun örneği
Animation production process of three-dimensional digital games and a case study of a game
  1. Tez No: 936257
  2. Yazar: ZEYNEP ÇUHADAR ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ÜSTÜNİPEK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Fine Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Tasarımı, Dijital Oyun Animasyonu, Oyun Arayüz Tasarımı, Konsept ve Karakter Tasarımı, 3D Bilgisayar Grafikleri, 3D Modelleme, Digital Game Design, Digital Game Animation, Game Interface Design, Concept and Character Design, 3D Computer Graphics, 3D Modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Günümüzde, dijital oyun oynama eğilimi büyük oranda yükselmiştir. Araştırma, üç boyutlu dijital oyunların animasyon yapım sürecini incelemeyi, görsel tasarım aşamalarını takip ederek detaylandırmayı ve dijital bir oyun tasarlamayı amaçlamaktadır. Oyunlar, eğlence amacının dışında birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Eğitim alanında kullanılan oyunların sayısı azımsanmayacak ölçüde artmıştır. Bu bağlamda, oyunların görsel tasarım ve hareketlendirme aşamalarının anlaşılması ve uygulanma süreçlerinin kavranması önem taşımaktadır. Araştırmanın konusu, dijital oyun animasyonunun uygulamalı sürecini ortaya koyma isteğine odaklanırken, daha önce örnek bir oyun üzerinden dijital oyun animasyonun detaylı sürecine yoğunlaşarak hazırlanmış bir tez çalışmasının olmayışı bu konu üzerine çalışmada belirleyici etkenlerden biri olmuştur. Tez, odaklanılan konuya ilişkin sınırlı literatüre katkı sağlayarak, gelecekteki çalışmalara referans sağlamayı hedeflemektedir. Araştırma, dijital bir oyunun tasarım süreci, oyun animasyonun temel kavramları ve aşamaları, karakter ve çevre konsept tasarımları, üç boyutlu karakter ve çevre modellemesi, iskelet sistemi kurulumu ve hareketlendirme süreçlerinin nasıl oluşturulduğu ve bu süreçlerin oyun dünyasıyla nasıl entegre edildiğini incelemektedir. Ayrıca tasarlanan örnek oyun, dijital oyun tabanlı öğrenme alanına katkı sağlamaktadır. Bu çerçevede araştırma, görsel tasarım ögelerinin tasarlanması, çizilmesi, modellenmesi, hareketlendirilmesi ve uygulanması konusunda detaylı öneriler sunarak örneklerle açıklanmıştır. Neticede, dijital oyunların görsel tasarımları, tasarım prensipleri, denge, doğallık, renk kullanımı, performans uyumu, modellerin görsel kalitesi ve algıya etkisi, optimizasyonu, animasyonların doğallığı, akışkanlığı ve diğer pek çok unsurun birbiri ile ilişkisi, etkileşimleri ve işleyişleri göz önüne bulundurularak titizlikle ve kapsamlı bir şekilde tasarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the tendency to play digital games has risen dramatically. The research aims to examine the animation production process of three-dimensional digital games, to elaborate by following the visual design stages and to design a digital game. Games are used in many different fields other than entertainment. The number of games used in the field of education has increased considerably. In this context, it is important to understand the visual design and animation stages of games and to comprehend the implementation processes. While the subject of the research focuses on the desire to reveal the applied process of digital game animation, the lack of a thesis study focusing on the detailed process of digital game animation through a case study of a game has been one of the determining factors in studying this topic. The thesis aims to provide a reference for future studies by contributing to the limited literature on the focused topic. The research examines the design process of a digital game, the basic concepts and stages of game animation, character and environment concept designs, three-dimensional character and environment modeling, skeletal system setup and animation processes and how these processes are integrated with the game world. In addition, the designed a case study of a game contributes to the field of digital game-based learning. In this framework, the research provides detailed recommendations on the design, drawing, modeling, animating and implementation of visual design elements and explains them with practical examples. As a result, the visual design of digital games should be designed comprehensively and meticulously, taking into account the design principles, balance, naturalness, use of color, performance harmony, visual quality of models and their effect on perception, optimization, naturality, fluidity of animations and the relationship, interaction and functioning of many other elements.