Rumi ve Nietzsche'de bir bilme biçimi olarak esrime
Ecstasy as a way of knowing in Rumi and Niezsche
- Tez No: 936304
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GÜL AŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tanrı, Esrime, Epistemoloji, God, Ecstasy, Epistemology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
RUMİ VE NIETZSCHE'DE BİR BİLME BİÇİMİ OLARAK ESRİME Bu çalışma Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü ile Rumi'nin Mesnevi eserinde 'esrime' yaşantısı temelinde bir yöneşmenin varlığını araştırmayı amaçlamaktadır. Nietzsche'nin metinlerinde açıkça izleyebildiğimiz bir Tanrı kavramının ya da Tanrı'ya yöneltilmiş bir sevginin belirtik bir anlatımı bulunmamasına rağmen, metinlerde yoğun bir coşkunluk hali, bu metinlerin belli bir kutsallık yaşantısıyla ilişkilendirilmesini gündeme getirmiştir. Tez öncelikle felsefe tarihinde esrime kavramının kısa bir incelemesiyle başlar. Burada özet niteliğinde bir düşünce Plotinus felsefesinde en belirgin ifadesini bulur: Plotinus esrimeyi ruhsal arınmaya ve her iki kavramı da felsefe etkinliğiyle Tanrı'ya ulaşma, ona benzeme ve onda erime yoluyla onu bilmeye vardırır. Tez daha sonra Jung'un, Eduard von Hartmann'ın ve Henri Corbin'in konuyla yaklaşımlarıyla Rumi ve Nietzsche arasında esrime yaşantısı temelinde epistemik bir yöneşmenin varlığını sergilemeye çalışır.
Özet (Çeviri)
ECSTASY AS A WAY OF KNOWING IN RUMI AND NIETZSCHE This study aims to explore the existence of a convergence between Nietzsche's Thus Spoke Zarathustra and Rumi's Masnavi based on the experience of ecstasy. Although there is no explicit expression of the concept of God or a love directed toward God in Nietzsche's texts, the intense state of enthusiasm present in these works has raised the possibility of associating them with a certain experience of the sacred. The thesis begins with a brief examination of the concept of ecstasy in the history of philosophy. In this context, a summarizing idea finds its clearest expression in the philosophy of Plotinus: Plotinus links ecstasy to spiritual purification, and through philosophical activity, he connects both concepts to the knowledge of God via the path of reaching, resembling, and merging with Him. The thesis then seeks to demonstrate the existence of an epistemic convergence between Rumi and Nietzsche, based on the experience of ecstasy, through the approaches of Jung, Eduard von Hartmann, and Henri Corbin.