Düzce ili coğrafi işaretli ürünlerinden yeni reçeteler geliştirerek gastronomi turizmine katkı sağlamaya dair bir çalışma: Fındıklı ve kestane ballı sakız örneği
A study on contributing to gastronomy tourism by developing new recipes from geographically indicated products of Düzce province: The example of hazelnut and chestnut honey gum
  1. Tez No: 936318
  2. Yazar: EREN TALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi işaret, Gastronomi turizmi, Bal, Fındık, Sakız, Geographical Indication, Gastronomy Tourism, Honey, Hazelnut, Gum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, coğrafi işaretli ürünleri kullanarak yeni tarifler geliştirmek ve bu tarifler neticesinde gastronomiye katkı sağlamak ve turistik ilgi uyandırmaktır. Araştırma, coğrafi işaretli ürünlerin yeni tarifler geliştirilmesi sonucunda tüketici davranışları üzerindeki etkilerini anlamayı hedeflemektedir. Özellikle, bu ürünlerin satın alma niyeti, ürüne bakış açıları ve beğenileri üzerindeki etkilerini analiz etmek amaçlanmaktadır. Araştırma coğrafi işaretli ürünlerden yeni reçeteler üretilmesinin, tüketici satın alma niyetini nasıl etkileyeceği, tüketicilerin bu ürünlere olan bakış açılarının nasıl değişeceği ve tüketicilerin bu ürünlere olumlu yaklaşıp yaklaşmayacağı konularına odaklanmakta ve aynı zamanda ürünlerin tarihi, üretimi, kimyasal özellikleri ve insan sağlığına etkileri hakkında literatürden bilgilere yer vermektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve görüşme metodu kullanılmıştır. Görüşmeler, coğrafi işaretli ürünleri tüketen bireylerle gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar elde edilmiştir. Bu araştırma hem akademik literatüre katkı sağlamayı hem de yerel üreticiler ve turizm sektörü için pratik uygulamalar geliştirmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın evreni, Düzce ilinde coğrafi işaretli ürünleri tüketen bireylerden oluşmaktadır. Örneklem ise, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 30 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılar, Düzce'de yaşayan, 25-65 yaş aralığında olan, Düzce'de ikamet eden ve Düzce'nin coğrafi işaretli ürünleri hakkında bilgi sahibi olan bireyler arasından seçilmiştir. Veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanımı seçilmiştir. Görüşme formu, katılımcıların Düzce coğrafi işaretli ürünleri ve bu ürünlerden geliştirilen yeni tarifler hakkındaki düşüncelerini, satın alma niyetlerini, ürüne bakış açılarını ve beğenilerini ölçmeye yönelik sorular içermektedir. Görüşmeler, yüz yüze veya çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop new recipes using geographically indicated products and to contribute to gastronomy and to create touristic interest as a result of these recipes. The research aims to understand the effects of geographically indicated products on consumer behavior as a result of developing new recipes. In particular, it is aimed to analyze the effects of these products on purchase intention, perspectives and tastes of the product. The research focuses on how the production of new recipes from geographically indicated products will affect consumer purchase intention, how consumers' perspectives on these products will change, whether consumers will approach these products positively, and also includes information from the literature on the history, production, chemical properties and effects on human health of the products. Qualitative research method and interview method were used in the research. Interviews were conducted with individuals who consume geographically indicated products and the results were obtained by analyzing the obtained data. This research aims to contribute to both academic literature and develop practical applications for local producers and the tourism sector. The universe of the research consists of individuals who consume geographically indicated products in Düzce province. The sample consists of 30 participants selected with the purposive sampling method. The participants were selected from individuals living in Düzce, between the ages of 25-65, residing in Düzce and have knowledge about Düzce's geographically indicated products. A semi-structured interview form was chosen as the data collection technique. The interview form includes questions aimed at measuring the participants' thoughts, purchase intentions, perspectives and likes about Düzce's geographically indicated products and new recipes developed from these products. The interviews were conducted face-to-face or online.