Görme engellilerde sporun proprioseptif duyu ve denge üzerine etkisi
The effect of sports on proprioceptive sense and balance in visually impaired people
  1. Tez No: 936383
  2. Yazar: SARA NASIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN KONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Görme Engelliler, Proprioseptif Duyu, Propriyosepsiyon, Spor, Balance, Proprioceptive Sense, Proprioception, Sports, Visually Impaired
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, görme engelli bireylerde spor yapmanın proprioseptif duyu ve denge üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 10-16 yaş aralığındaki görme engelli bireyleri kapsamakta olup, spor yapan ve yapmayan bireylerin proprioseptif duyuları ve denge performansları arasındaki farkları karşılaştırmaktadır. Çalışmada, belirli hareketlerdeki AYO ve EPE ölçümleri ile PBDÖ skorları kullanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, spor yapan görme engelli bireylerin proprioseptif duyuları ve denge becerilerinde spor yapmayanlara kıyasla daha iyi performans sergilediklerini ortaya koymuştur. Özellikle sağ kalça fleksiyonu ve sağ ayak bileği plantar fleksiyonu gibi hareketlerde, sporcu bireylerin AYO ve EPE sapma değerlerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum, sporun proprioseptif duyuların hassasiyetini artırdığına ve duyusal-motor becerilerin gelişimine katkıda bulunduğuna işaret etmektedir. Ayrıca, sporcu olan bireylerin PBDÖ skorlarında daha yüksek puanlar elde ettikleri belirlenmiş, bu da sporun denge kontrolü üzerindeki olumlu etkisini bir kez daha vurgulamaktadır. Sonuç olarak, çalışma, spor yapmanın görme engelli bireylerde proprioseptif duyuların geliştirilmesine ve denge kontrolünün iyileştirilmesine önemli katkılar sağladığını göstermektedir. Bu bulgular, görme engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve bağımsızlıklarını desteklemek amacıyla sporun ne kadar değerli bir araç olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of physical activity on proprioceptive sense and balance in visually impaired individuals. The research focuses on visually impaired individuals aged 10-16 and compares the proprioceptive senses and balance performances of those who engage in sports with those who do not. The study used measurements such as Angle Reproduction (AYO) and Joint Position Matching (EPE) in specific movements, as well as Pediatric Berg Balance Scale (PBBS) scores for evaluation. The findings of the research revealed that visually impaired individuals who engage in sports perform better in proprioceptive senses and balance skills compared to those who do not. In particular, it was observed that athletes had lower AYO and EPE deviation values in movements such as right hip flexion and right ankle plantar flexion. This indicates that sports enhance the sensitivity of proprioceptive senses and contribute to the development of sensorimotor skills. Additionally, it was found that athletes achieved higher scores on the PBBS, further highlighting the positive impact of sports on balance control. In conclusion, the study demonstrates that physical activity significantly contributes to the development of proprioceptive senses and the improvement of balance control in visually impaired individuals. These findings suggest that sports can be a valuable tool for enhancing the quality of life and supporting the independence of visually impaired individuals.