Omurilik felçlisi engellilerde spor yapma sigara, alkol, madde ve ilaç kullanma alışkanlıklarının araştırılması
The survey of habits of doing sports, smoking, using drug and taking medicine on disableds with spinal cord apoplectic
  1. Tez No: 157488
  2. Yazar: OSMAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİYE BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Spor, Sigara, Alkol, Uyuşturucu, İlaç, Omurilik Felçlisi iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu araştırma, Omurilik Felçlisi Engellilerde, Spor yapma, Sigara, Alkol, İlaç ve Madde kullanma alışkanlıklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Engellilerin spor yaparken ne gibi zorluklarla karşılaştıkları, hangi tür sporları yaptıkları, sporun hayatlarına ne gibi değişiklikler getirdiği, zararlı alışkanlıklar olan sigara, alkol, madde ve ilaç kullanımının engellilerin hayatındaki yerinin ne olduğunu araştırmak için yapılan bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, İstanbul da, Omurilik Felçlisi Derneği Üyeleri ve 70. Yıl Hastanesinde yatan hastalar arasından random örnekleme ile belirlenen 103 kişi oluşturmuştur. Veriler anket yöntemi ile elde edilerek tablolaştırılmıştır. Tablolarda f ve yüzde değerleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların çoğunluğunun erkek olduğu, engel öncesine göre, engel sonrası daha fazla egzersiz yaptığı tespit edilmiştir. Engellileri spor yapmaya yönelten en önemli sebebin, sağlıklı olmak, engel öncesi ve sonrası en fazla yapılan bireysel sporun yüzme, takım sporunun da basketbol olduğu görülmüştür. Katılımcıların engelli olmadan önce daha fazla sigara içmeyi denediği, engelli oldukta sonra bu denemenin düştüğü belirlenmiştir. Katılımcıların alkol kullanma sıklığının, engel sonrasının, öncesine göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların, can sıkıntısı, ailevi sorunlar, çevre, özenti, psikolojik rahatsızlık, sağlık bozulması, meslek, sokak çocuğu olması nedenlerinden dolayı ilaç ve madde kullanmaya başladıkları görülmektedir. Katılımcıların çoğunlukla doktora danışmadan ilaç kullanmadıkları tespit edilmiştir. En fazla ismini duydukları madde Esrar, en az ismini duydukları maddenin Relavin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been carried out to research the sporting, smoking, alcohol consuming, medicine and drug habits of the spinal cord handicapped persons. It isa study to research what type of difficulties the disabled encounter when sporting, what type of sports they do, what changes the sport makes in their lives how important the detrimental habits such as smoking, alcohol and drug consuming for the disabled are and the importance of using medicine. The environment of the study was established between the members of the Association of Spinal Cord Handicapped and the patients at the 70. Year Hospital in Istanbul by simple random sampling. The survey was done with 103 persons. The answers are displayed in the table, and the data were statistically calculeted and evaluated. By the evaluation of the tables f and percent were used. The participants of the research it was seen that most of the participants were male. İt was determined that considering the phase before the disability the participants did more exercise they did before the disability The most important reason for doing exercise of the disabled appears to protect the health. Being famous is the least important reason for these disabled people While the sport before disabling by was swimming, have been preferred It was seen that participants have tried smoking more before illnes. after being disabled, they tried it less Freqvency of drinking alcohol redved after being disabled It is to be seen that the participants have started to use medicine and drugs due to boredom, familial problems, social environment, affectation, psychological problems, health disorder, occupation and being street urchin. It was seen that particip ants haven't taken medicine unless they consult the doctor. They most heard the name of hashish, and least relavin KEYWORDS : Disabled, Sport, Smoke, Alcohol, Dozy, Drag, Spinal Cord Seizure