Üniversite öğrencilerinin zihinsel engelli bireylerde sporun etkilerine yönelik farkındalık düzeylerinin incelenmesi: Doğu Karadeniz bölgesi
Examining university student awareness levels of the effects of sport on people with mental disability: Eastern black SEA region
  1. Tez No: 750610
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ERTUĞRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Engel, Spor, Farkındalık, Mental Disability, Sport, Awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Araştırmada Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin zihinsel engellilerde sporun etkileri konusundaki farkındalık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Giresun Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ile Spor Yöneticiliği Bölümleri öğrencisi olan 296 kişi katılmıştır. Öğrencilerin engelli bireylerde sporun etkileri hakkındaki farkındalık düzeylerinin belirlenmesinde İlhan ve Esentürk (2014) tarafından geliştirilen "Zihinsel Engelli Bireylerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız örneklem T testi, Korelasyon analizi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada öğrencilerin ölçme araçlarından elde ettikleri puan ortalamalarının cinsiyet, yaş, spor yapma durumu, görev yaptıkları eğitim kademeleri, ailede engelli birey bulunma durumu ve bu engelin türüne göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgulara göre; Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin zihinsel engelli bireylerde sporun etkisine yönelik farkındalık düzeyinin cinsiyet, bölüm, akademik başarı düzeyi, sınıf seviyesi, anne–baba eğitim durumu değişkenleri açısından herhangi bir farklılık yaratmadığı, yaş ile orta düzeyde pozitif yönlü ilişkide bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bu fakülte öğrencilerinin zihinsel engelli bireylerde sporun etkisine yönelik farkındalık düzeyini engelliler için beden eğitimi ve spor dersi alma durumuna göre, dersi alanlar lehine farklılık oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study was to examine the levels of awareness of students in the departments of physical and sports education, coach education and sports management about the effects of sport on people with intellectual disabilities. Material and Method: The scan model was used in the research. 296 students from Giresun University of Ordu University, Gümüşhane University, Recep Tayyip Erdoğan University, Trabzon University and the University's physical education and sports teaching departments Samsun Ondokuzmayıs University, Coach Education and Sport Management participated in the research. The“Scale of awareness of the effects of sport on people with intellectual disabilities”developed by İlhan and Esentürk (2014) was used to determine the level of awareness of students about the effects of sport on people with disabilities. Independent samples t-test, correlation analysis and One Way Anova were used in data analysis. Findings: In the study, no statistically significant difference was found between the mean scores obtained by the students from the measurement tools, according to gender, age, sports status, educational level they work, presence of a disabled person in the family and the type of this disability. Results: According to the findings obtained; It was determined that the level of awareness of the students of the faculty of sports sciences about the effect of sports on mentally handicapped individuals did not make any difference in terms of gender, department, academic achievement level, class level, parental education status variables, and has a moderately positively correlated with age. In addition, it was observed that the level of awareness of the students of this faculty of sports sciences about the effect of sports on individuals with mental disabilities differed in favor of those who took the course, according to the status of taking physical education and sports lessons for the disabled.