The effect of export, foreign direct investment and current account balance on GDP in BRICS countries
BRICS ülkelerinde ihracat, yabancı doğrudan yatırım ve cari hesap dengesi'nin GSYİH üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 936412
  2. Yazar: AROOBA SHOAIB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN TUNCAY TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: GSYH, BRICS, DYY, İhracat, Cari İşlemler Dengesi, BRICS, GDP, FDI, Exports, Current Account Balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mevcut araştırma, BRICS ülkelerinin gayri safi yurtiçi hasılası üzerinde ihracatın, doğrudan yabancı yatırımın ve cari hesap dengesinin etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, 2003-2022 yılları arasında bu faktörler arasındaki ilişkileri araştırmak için ampirik bir analiz yürütmektedir. Bu çalışmada istatistiksel tahminler yapmak için panel veriler kullanılmıştır. Sonuçlar, ihracatın gayri safi yurtiçi hasıla üzerinde güçlü bir pozitif etkiye sahip olduğunu ve ekonomik ilerlemeyi yönlendirmede önemli bir role sahip olduğunu vurgulamaktadır. Benzer şekilde, doğrudan yabancı yatırım gayri safi yurtiçi hasıla ile güçlü ve pozitif bir ilişki göstermektedir, ancak etki ihracat kadar güçlü değildir. Ek olarak, çalışma cari hesap dengesinin gayri safi yurtiçi hasıla üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, Uygulanabilir Genelleştirilmiş En Küçük Kareler regresyon sonuçları, doğrudan yabancı yatırımın ve ihracatın BRICS ülkelerinde gayri safi yurtiçi hasıla büyümesini olumlu yönde etkileyen önemli faktörler olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, cari hesap dengesi BRICS ülkelerinde gayri safi yurtiçi hasılayı zayıflatmaktadır. Özet olarak, BRICS ekonomilerinde, ihracatı artırmak ve doğrudan yabancı yatırım kullanımını iyileştirmek, sürdürülebilir ekonomik büyümeye ulaşmak için temel stratejiler olarak ortaya çıkmaktadır. BRICS, işbirlikçi bir ortamı teşvik ederek, küresel pazarın karmaşıklıklarında gezinmek için kolektif güçlerini etkili bir şekilde kullanabilir.
Özet (Çeviri)
The present research endeavors to examine the effects of exports, foreign direct investment, and current account balance on the gross domestic product of the BRICS nations. The study employs empirical analysis to investigate relationships among these factors, with data from 2003 to 2022. Panel datasets are used to perform statistical estimations in this study. The results highlight that exports have a strong positive effect on the gross domestic product, emphasizing a key role in driving economic progress. Similarly, foreign direct investment shows a strong and positive relationship with gross domestic product, yet the effect is not as potent as exports. Additionally, the study reveals that the current account balance has a negative impact on gross domestic product. As a result, the Feasible Generalized Least Squares regression results show that foreign direct investment and exports are important factors positively influencing gross domestic product growth in the BRICS nations. In contrast, the current account balance weakens gross domestic product in BRICS countries. In conclusion, enhancing exports and improving the utilization of foreign direct investment emerge as pivotal strategies for achieving sustainable economic growth in BRICS economies. By fostering a collaborative environment, BRICS can effectively leverage their collective strengths to navigate the complexities of the global market.