Ristalürili kedilere gilaburu (Vibrunum opulus) ekstraktının tedavi edici etkinliği
Therapeutic effectiveness of gilaburu (Vibrunum opulus) extract in cats with crystalluria
- Tez No: 936413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DURMUŞ BAŞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Üroloji, Veterinary Medicine, Urology
- Anahtar Kelimeler: FLUTD, Üralitioasis, Alternatif Tedavi, Ekstrakt, FLUTD, Üralitioasis, Alternative Treatment, Extract
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, alkali idrara sahip kristalürili kedilerde, gilaburu ekstraktının oral yolla verilerek kristallerin çözünmesinde ve üriner sitemde oluşabilecek yangısal durumun tedavisinde alternatif bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sunulan çalışmada gilaburu ektraktı standart tedavi ile karşılaştırılmıştır. Gilaburunun insanlarda ve deney hayvanları üzerinde yapışan çalışmalarında idrar asitlerici, yangı giderici ve güçlü anti oksidan özellikleri bildirilmiştir. Ayrıca, hayvanlar üzerinde klinik çalışmaların sınırlı sayıda olması sunulan çalışmada gilaburu ekstraktının kullanılmasında belirleyici olmuştur. Çalışma materyalini; çalışama grubu (n=12) standart diyet ve gilaburu ektraktı (100mg/kg), kontrol grubu (n=7) ise reçete mama (urinary) ve C vitamini uygulanmış toplam 19 kedi oluşturmuştur. Her iki gruptan beş günlük tedavi süreci her gün idrar örnekleri toplanmış fiziksel, kimyasal ve mikroskobik muayeneleri yapılmıştır. Ayrıca tedavinin başında ve beşinci gün sonunda kan örnekleri alınmış biyokimyasal ölçümleri yapılmıştır. Yapılan idrar analizi bulgular çerçevesinde gilaburu ektraktının kontrol grubu karşılaştırıldığında beşinci gün sonunda istatistiksel fark olmadığı idrar pH'sının ikinci günden itibaren düşmeye başladığı bununla ilişkili olarak struvit kristallerinin sayısının azaldığı ve hızlı klinik iyileşmenin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan biyokimsal analizlere göre beş gün süreyle 100mg/kg dozda oral olarak uygulanan gilaburu ekstraktının yan etkisinin bulunmadığı struvit kristalürili kedilerde alternatif tedavi yöntemi olarak güvenli bir şekilde kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the oral administration of gilaburu extract as an alternative treatment method in crystalluria cats with alkaline urine in the dissolution of crystals and in the treatment of inflammatory conditions that may occur in the urinary system. In the presented study, gilaburu extract was compared with standard treatment. In studies on humans and experimental animals, gilaburu's urine acidifying, anti-inflammatory and strong antioxidant properties were reported. In addition, the limited number of clinical studies on animals was decisive in the use of gilaburu extract in the presented study. The study material consisted of a total of 19 cats, the study group (n=12) receiving standard diet and gilaburu extract (100mg/kg), and the control group (n=7) receiving prescription food (urinary) and vitamin C. Urine samples were collected from both groups every day for a five-day treatment period, and physical, chemical and microscopic examinations were performed. In addition, blood samples were taken at the beginning and at the end of the fifth day of treatment, and biochemical measurements were performed. Within the scope of the urine analysis findings, when the gilaburu extract control group was compared, it was determined that there was no statistical difference at the end of the fifth day, the urine pH started to decrease from the second day, the number of struvite crystals decreased and rapid clinical recovery occurred. In addition, according to the biochemical analyses, it was concluded that the gilaburu extract administered orally at a dose of 100 mg/kg for five days had no side effects and could be used safely as an alternative treatment method in cats with struvite crystalluria.