Kedilerin alt üriner sistem hastalıklarında renal rezistif indeks ve pulzatilite indeksi'nin araştırılması
Investigation of renal resistive index and pulsatility index in lower urinary tract diseases in cats
- Tez No: 933664
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, İç Hastalıkları, Veterinary Medicine, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kedi, Doppler ultrasonografi, Resiztif indeks, Pulzatilite indeksi, Kedilerin alt üriner sistem hastalıklar, Feline, Doppler ultrasonography, Resistive index, Pulsative index, Feline lower urinray tract disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kedilerin alt üriner sistem hastalıkları (FLUTD), kedi popülasyonlarında sıklıkla görülen bir üriner sistem rahatsızlığının şemsiye adıdır. FLUTD'i oluşturan alt başlıkları incelendiğinde urolithiazis, kristalüri, felin idiyopatik sistitve bakteriyel sistitis yer almaktadır. Böbrek ultrasonografisi rutin klinik muayenede kullanılan bir parametredir. Böbrek şeklinin yanı sıra renal kan akımının ve vasküler direncin belirlenmesinde de doppler ultrasonografiden yararlanılmaktadır. Günümüze kadar bir çok çalışma insan, kedi ve köpeklerde renal hastalıkların teşhiş ve monitörizasyonunda böbren vasküler direnç değerleri olan rezistif index (RI) ve pulzatilite indeksi (PI) kullanılmıştır. Fakat kedilerin alt üriner sistem hastalığında böbreklerin vasküler dirençlerinde ne gibi değişimler olup olmadığı hakkında sınırlı çalışma bulunmaktadır. Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne alt üriner sistem şikayeti ile getirilen, yapılan fiziksel, kimyasal, hematolojik, üriner ve ultrasoonografik muayeneler sonucunda kristalüri ve feline idiyopatik sistitis teşhisi alan 26 kedi dahil edildi. Kedilerin tamamının komorbid hastalığı olmadığı yapılan muayeneler ile ortaya konuldu. Çalışmaya dahil edilen kedilerin yaş ortalaması 32,5 ay ve üç kedi hariç bütün kedilerin erkek olduğu belirlendi. Onüç kedide idiyopatik sistit, onüç kedide ise kalsiyum oksalat kristalürisi ve struvit kristalürisi olduğu ortaya konuldu. Kedilerin sadece dokuz tanesinde tam tıkanıklık mevcuttu. Yapılan doppler ultrasonografik ölçüm ortalama değerleri; Kristalürili kedilerde sağ renal RI değeri 0,73±0,14 sağ renal PI değeri 1,43±0,82 olarak ölçüldü. Sol renal RI değeri 0,70±0,12 ve sol renal PI ise 1,38±0,47 olduğu belirlendi. İdiyopatik sistitli kedilerde ise; Sağ renal RI değeri 0,65±0,09 sağ renal PI değeri 1,21±0,31 olarak ölçüldü. Sol renal RI değeri 0,62±0,14 ve Sol renal PI ise 1,16±0,49 olduğu ortaya konuldu. Sağ böbrek RI ve PI değerinin Sol böbrekten daha yüksek olduğu belirlendi. Çalışma sonucunda alt üriner sistem hastalıklarında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucunda böbrek vasküler dirençte değişim olduğu ortaya konuldu. FLUTD teşhisi konulan kedilerde böbrek dolaşımının da düzeylenmesi, perfüzyonunun değerlendirilmesinin tedavide yeri olması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Feline lower urinary tract disease (FLUTD) is an umbrella name for a common urinary tract disorder in feline populations. The subheadings of FLUTD include urolithiasis, crystalluria, feline idiopathic cystitis and bacterial cystitis. Renal ultrasonography is a parameter used in routine clinical examination. In addition to kidney shape, Doppler ultrasonography is also used to determine renal blood flow and vascular resistance. To date, many studies have used renal vascular resistance values such as resistive index (RI) and pulsatility index (PI) in the diagnosis and monitoring of renal diseases in humans, cats and dogs. However, there are limited studies on the changes in renal vascular resistance in cats with lower urinary tract disease. The study included 26 cats with crystalluria and feline idiopathic cystitis diagnosed with crystalluria and feline idiopathic cystitis as a result of physical, chemical, hematologic, urinary and ultrasoonographic examinations performed at Ondokuz Mayıs University, Faculty of Veterinary Medicine, Education, Practice and Research Hospital. All of the cats were found to be free of comorbid diseases by examinations. The average age of the cats included in the study was 32,5 months and all cats except three were male. Thirteen cats had idiopathic cystitis, thirteen cats had calcium oxalate crystalluria and struvite crystalluria. Only nine of the cats had complete obstruction. Mean values of doppler ulrasonographic measurements; Right renal RI value was 0.73±0.14 and right renal PI value was 1.43±0.82 in cats with crystalluria. Left renal RI was 0.70±0.12 and left renal PI was 1.38±0.47. In cats with idiopathic cystitis; right renal RI value was 0.65±0.09 and right renal PI value was 1.21±0.31. Left renal RI value was 0.62±0.14 and left renal PI value was 1.16±0.49. Right renal RI and PI values were found to be higher than the left renal RI and PI values. As a result of the study, it was revealed that there was a change in renal vascular resistance as a result of chemical reactions occurring in lower urinary system diseases. It was concluded that renal circulation should also be leveled and perfusion should be evaluated in the treatment of cats diagnosed with FLUTD.